вторник, 28 октомври 2008 г.

Киш Лорен


За масленото тесто:
250г.брашно, 120г.масло, 1 яйце, 25-30мл вода, щипка сол. Замесвате набързо тестото, завивате го във фолио, и го слагате в хладилника за поне 1/2час.

Пълнеж:
Запържва се 100-120г. бекон или шунка, отделно се запържва 1/2глава лук, нарязва се 100тина грама кашкавал или ементал или грюйер (каквото имате) на кубчета.

Приготвяме заливката:
2 яйца, 1/2чаша мляко, 1/2чаша пълномаслена сметана, настъргано индийско орехче, смлян бял пипер, солчица, малко нарязан на дребно магданоз.

Разточва се тестото, покрива се формата (намазана преди това), опича се до полуготовност на 200гр. фурна за ок. 10-12мин. Разпределя се от горе запържения бекон, лука, нарязаното сирене, залива се до ръба със яйчено-сметанената смес, и се връща във фурната до пълно изпичане. Времето зависи от размера на киша - един голям - ок. 20мин? малките - ок 12мин. Моите форми са 6бр., 12см.