четвъртък, 22 януари 2009 г.

Chocolate tart ● Шоколадова тарта



Какво ви трябва:
170г. натурален шоколад мин. 70% какао (моят беше 55%, резултатът не е лош)
80г. масло
4 яйца
100г. захар
1 щипка сол
30г. брашно
масло за формата
пудра захар или какао за украса

Загрейте фурната на 180°С. Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня и се оставят да се охладят. Яйцата и захарта се разбиват на пухкав крем. Добавя се шоколадово-маслената смес и се обърква с телена бъркалка. Отгоре се пресява брашното със солта и също се размесва внимателно. Сместа се изсипва в намазана и набрашнена форма с диаметър 26см. Изпечете за около 15-20минути, докато повърхността на сладкиша стане твърда. Извадете от фурната и оставете да изстине напълно върху решетка, преди да го извадите от формата. Изстиналият сладкиш се изважда от формата и се поръсва с пудра захар или какао.



What you need:
170g. chocolate min 70% cocoa
80g. butter
4 eggs
100g. sugar
1 pinch of salt
30g.. flour
butter for the form
рowdered sugar or cocoa for decoration

Preheat the oven to 180 ° C. Melt the chocolate and butter over a water bath and set aside to cool. Whisk the eggs and sugar to a fluffy cream. Add the chocolate-butter mixture and fold in with wire whisk. Sift the flour with the salt on top and stir carefully. Pour the mixture into buttered and powdered with flour spring form with a diameter of 26 centimeters. Bake for 15-20 minutes, until the surface becomes elastic. Remove from the oven and allow to cool completely on a wire rack. Remove the cake from the form and sprinkle on top powdered sugar or cocoa.

събота, 17 януари 2009 г.

Pide ● Пиде



What you need

2 ½ cups all-purpose flour
½ cup lukewarm water
½ cup lukewarm milk
1tsp (6-7g) dried yeast
1 tsp caster sugar
1 tsp salt
2 tbsp extra virgine olive oil
Plain flour, to dust
1 egg, slightly whisked
2tsp nigela seeds

Mix the yeast, the sugar and the milk and water in a bowl. Stir to dissolve the dry ingredients and set aside in a warm place for 15 - 20 minutes .
Sift the flour and salt into a large bowl. Make a well in the center and add the dissolved yeast-milk mixture. Gradually work in the flour until a soft dough is formed. Transfer to a floured work surface and knead for about 10 minutes or until smooth and elastic. (You can use an electric mixer with a dough hook to knead the dough .)
Grease the dough with the olive oil and put it in a greased bowl, cover with a cloth and let it rise in a warm place for at least an hour.
Turn the dough onto a lightly floured surface and knead it again. Divide into 2 equal portions and shape each in a round form. Place on 2 non-stick baking trays and press with fingers to indent surface and place in a warm place to prove for onother hour, or until dough has risen 1-2cm.
Preheat oven to 220°C. Brush with egg and sprinkle with nigela seeds.
Bake in preheated oven for 5 minutes, then turn the temperature down to 180°C or until pide is golden brown. Remove from oven and place on a wire rack to cool.



Какво ви трябва:

2 ½ чаши (около450 гр) обикновено брашно
½ чаша хладка вода
½ чаша прясно мляко
1 ч.л. суха мая (половината от 11г. пакетче)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
допълнително брашно за доомесване
1 яйце, леко разбито, за намазване
1 ч.л. семена от нигела (черен сусам) за поръсване

Разтворете маята и захарта във водата и млякото в отделен съд, разбъркайте, докато се разтвори и оставете да преседи около 15 минути.
Пресейте брашното и солта в голяма купа . Направете кладенче в центъра и добавете смесената с водата и млякото мая. Използвайте дървена лъжица, за да разбърквате, докато съставките се смесят, а след това замесете тестото на ръка. Прехвърлете го на набрашнена повърхност и месете, докато стане гладко и еластично. Намажете топката тесто със зехтин и я прехвърлете в намазана със зехтин купа, оставете да втасва, докато си удвои обема.
Загрейте фурната до 220°C. Премесете отново тестото, разделете го на две части, оформете на кръгли плоски питки и ги сложете в леко намазани кръгли тави. Притиснете с ръце тестото и оставете да втасва отново. От време на време го разтегляйте, за да запълни изцяло формите, но да остане на тънка питка. Когато тестото изпълни тавите, направете отгоре шарки с нож или с кръгло ножче за рязане на паста, намажете с яйцето и поръсете със семената. Изпечете за 5 минути на висока температура, после намалете до 180°C и печете още около 15-20 миняти, докато коричката стане златисто кафява. Извадете от фурната и оставете да се охлади върху решетка.

вторник, 13 януари 2009 г.

The unique chocolate cake ● Неповторим шоколадов кейк




Нарекох го неповторим, защото сложих вътре всички изостанали от коледа парченца от дядо коледовци, шоколади и шоколадови бисквитки, които намерих в шкафа - съчетание, което не би могло да се повтори, но разбира се, бихте могли да използвате класически готварски шоколад 55-59% какао,и резултатът няма да бъде по-лош, а просто ... повторим :-).


Какво ви трябва:

За една отваряща се кексова форма с дупка с диаметър 26см.
3 яйца
1 чаша захар
1 ¼ чаша брашно
5 с.л. прясно мляко
4 с.л. орехово олио (можете да го замените с каквото ви харесва)
½ пак. бакпулвер
4-5 с.л. какао
½ чаша (може и повече) нарязан шоколад (може да използвате останки от различни шоколади)

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Разбиват се първо белтъците със солта, после в друг съд – жълтъците със захарта. По време на биенето към жълтъците се добавят млякото и олиото. След тях се добавят разбитите белтъци, и накрая се примесва пресятото брашно с бакпулвера. Обърква се и какаото, и нарязания шоколад и сместа се излива в предварително намазана и набрашнена форма за печене.
Изпечете в предварително загрята до 180° С фурна, за около 25-30 минути, като проверите за готовност с дървена клечка.
Разбира се, може да се изпече и в дълга правоъгълна форма или пък в индивидуални форми за мъфини или за малки кексчета.
Когато изстине напълно, можете да го посипете с пудра захар.



I called this cake unique because I’ve used for it the leftovers from the Christmas chocolates and Santas my daughter had received as presents and hadn’t ate :)- it’s a unique combination that hardly could be remade. Of course you can use straight kitchen chocolate 55-59% cocoa, the result wouldn’t be bad, only....not unique :-).

What you need:

3 large eggs, separated
1 cup sugar
1 ½ cup sifted all purpose flour
5 tablespoons milk
4 tablespoons nut oil
½ teaspoon baking powder
¼ teaspoon salt
4-5 tablespoons unsweetened cocoa
½ cup chopped chocolate (you may use some leftovers too)

Preheat the oven to180°C. Butter and dust with flour a pan with 26sm diameter or use some individual muffin forms. Sift together the flour and baking powder.

Whip the egg whites and salt on medium speed until the whites are shiny and form stiff peaks.
Wisk the egg yolks with the sugar until creamy and white. While wisking add the milk and oil. Fold in the egg wihtes. Gently fold in the flour mixture, the cocoa and the chopped chocolate. Pour the batter into the pan.
Bake for about 25-30 minutes, until the cake rises and a toothpick inserted into the center comes out clean.
When completely cooled, you can sift powdered sugar on top.


понеделник, 12 януари 2009 г.

Acma with black olives and olive oil ● Ачма със зехтин и черни маслини



Ingredients

• 2½ cups flour
• 7 g instant yeast
• 1/2 cup lukewarm milk
• 1/2 cup lukewarm water
• 1/2 cup olive oil (or less, if you want it more dietetic)
• 1 teaspoon salt
• 1 tеaspoon sugar
• 100 gr. pitted black olives, cut

For the glaze

• 1 egg, lightly beaten
• nigella seeds

Directions

Mix the yeast with the warm water and milk in a bowl. Add the sugar and stir until yeast and sugar dissolve.
Sift the flour in a large bowl, add the salt, add the dissolved yeast with milk and water. Knead the dough, until cleans the bowl, than start adding slightly the olive oil (preserve some). Place the dough on an working table and finish kneading it working by hand until all the oil is absorbed and the dough becomes smooth and soft. Place it in a large bowl, cover it with a wrap and let it rest for about an hour.
Take a small sized ball from the dough and make it longer by rolling between your palms.Brush with olive oil and spread some cut olives. Roll it up and make a knot. Let it rest for another hour, or until it doubles its size.
Preheat the oven to 200°C. Lay a tray with baking paper and arrange the Acma on it. Brush with the beaten egg and sprinkle nigella seeds on top.
Bake for 10 minutes, then turn the heat down to180°C and bake 15 more minutes until the tops become golden brown.





400гр. (2½ чаши) брашно
125 ml (½ чаша) мляко
125 ml (½ чаша) вода
125 ml (½ чаша) зехтин (може да намалите малко количеството, ако се стремите към по-диетичен вариант)
½ пакетче суха мая (около 15г. прясна)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
100г. нарязани черни маслини без костилки
1 яйце за намазване
чорек (нигела, черен сусам) за поръсване

Разтворете маята в чаша с топлото мляко и водата, прибавете лъжичка захар и изчакайте да шупне. Ако ползвате суха мая, можете директно да преминете към замесване на тестото. Пресейте брашното в купа (може да използвате кухненски робот), добавете солта, направете кладенче и изсипете млякото, водата и маята. Замесете тестото, докато почне да се отделя от стените на съда, и започнете да добавяте на тънка струйка зехтина (като отделите около две с.л. за намазване при навиването). Прехвърлете тестото на работния плот и довършете измесването на ръка. Месете, докато мазнината изцяло се поеме и тестото стане гладко. Покрийте с кърпа и оставете да втасва около един час.
Премесете отново, разделете на 12 парчета. Разточете или разтеглете всяко на груб правоъгълник, намажете с отделения зехтин, сложете от нарязаните маслини. Навийте на руло и осучете като възелче. Наредете всички възелчета на застлана с хартия тава и оставете да втасват отново за около час, или докато си удвоят обема. Междувременно загрейте фурната до 200°С, намажете ги с разбитото яйце и поръсете със семената чорек. Печете 10 минути, след което намалете температурата до 180°С и печете още около 15 минути, докато получат приятно зачервена коричка.

петък, 9 януари 2009 г.

Кейк със стафиди и бадеми


3 яйца
1 чаша захар
1 ¼ чаша брашно
5 с.л. вода
4 с.л. олио (аз използвам олио от гроздови семки, но можете да сложите каквото ви харесва)
1 чаша стафиди и бадеми (орехи, лешници...)
½ пак. бакпулвер ( може и без него, но кейкът не става толкова въздушен)
3 с.л. какао

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Разбиват се първо белтъците, после в друг съд – жълтъците със захарта. По време на биенето към жълтъците се добавят водата и олиото. След тях се примесва пресятото брашно (с бакпулвера, ако ще слагате), и накрая се добавят разбитите белтъци. Объркват се стафидите и ядките, и сместа се излива в предварително намазана и набрашнена форма за печене, като се оставя около ¼ от нея. Оцветява се с какаото, и се изсипва в кръг върху бялата смес. Вземате малка лъжичка за чай, и с въртеливо движение размесвате бялата и кафявата смес, като внимавате да не докосвате дъното на формата, за да не се наруши брашненото покритие. Това действие произвежда засукани спирали във вътрешността на кейка, които ще видите, когато го нарежете.
Изпечете в предварително загрята до 180 С фурна, за около 25-30 минути, като проверите за готовност с дървена клечка.