петък, 13 февруари 2009 г.

Пай с карамелени бисквити и сладко от круши



2 яйца
10 с.л. захар
60мл олио от гроздови семена
½ чаша прясно мляко
1п. бакпулвер
1ч. брашно
15-18бр. правоъгълни карамелени бисквити
1/3 бурканче сладко от круши
2с.л. кафява захар за поръсване




Разбиват се яйцата със захарта. Постепенно се добавят олиото, млякото и брашното, пресято с бакпулвера, като се редуват.
В намазана и посипана с галета форма с размери 20х20см се изсипва около 1/3 от сместа. Нареждат се плътно една до друга карамелени бисквити. Аз използвах ето такива, но всякакви ще свърашат работа.



Върху тях се изсипва останалата смес и се заглажда. Отгоре се слагат парченца круши от сладко, накрая се наръсва с кафява захар. Естествено, ако не обичате сладко от круши, feel free да сложите каквото си искате :-)



Пече се в предварително загрята до 180°С фурна, около 25-30минути, пробва се с дървена клечка за готовност.

сряда, 11 февруари 2009 г.

Rustic brioche ● Рустик бриош

Scroll down for English version ↓

Днес ме подсетиха за една рецепта, която отдавна не бях правила. Видях в готварските рецепти на един от форумите, които посещавам, фокача с картофено пюре и се сетих, че имам от gennarino едни хлебчета, които се правят с пасирани сварени картофи, и ето ги днес, топли-топли от фурнатааа :-)



Какво ви трябва:

125г сварени пасирани картофи
1 яйце
50г зехтин
50г настърган пармезан (аз заместих с настърган еддам, това имах)
¼ чаша прясно мляко
12г прясна мая
1к.л. захар
1к.л. сол
250г брашно
250г смесени, нарязани на зарчета салами (при мен шунка и тип испански колбас)

Забележка: Толкова са вкусни тези хлебчета, че е разумно продуктите да се удвоят като количество... От посоченото на мен ми се получиха 9 малки хлебчета и едно продълговато. Така че, правете си сметката :-)

That's what you need:
125g cooked smashed potatoes
1 egg
50g olive oil
50g shredded parmesan (or other hard cheese)
¼ cup milk
12g fresh yeast
1ts sugar
1ts salt
250g flour
250g mixed, cut into dice salami (you can use bacon, ham, sausages)




Разтваря се маята в топлото мляко, добавя се захарта и се разбърква, оставя се да шупне. В купата на робота се слагат пасираните картофи, добавят се всички останали продукти без саламите, добавя се млякото с маята и се замесва тесто.

Dissolve yeast into the warm milk, add sugar and stir, leave to rise. In the robot bowl put the smashed potatoes, add all other products except the sausages, add milk with added yeast and knead the dough.



На края на месенето се прибавят нарязаните салами и се измесва окончателно. Тестото се получава леко лепкаво и влажно, но не трябва да се добавя повече брашно.

At the end of kneading add sliced sausages and knead it into the dough. The dough results slightly sticky and wet, but you should not add more flour.



Разделя се на малки топки, и се поставя в намазани с масло и посипани с галета форми, като не трябва да изпълва повече от ⅔ от обема на формата.

Divide it into small balls and place them in oiled and sprinkled with bread crumbs forms, must not fill more than ⅔ of the form volume .



Оставя се да втаса около час и половина, или докато си удвои обема.

Leave to rise for about an hour and a half or until doubles its volume.



Пекат са в предварително загрята до 180°С фурна, докато се зачервят, около 25-30минути.

Bake in oven preheated to 180°C until golden brown for approx. 25 min.



Разбира се, може да се направи и в по-големи форми, само времето за изпичане ще се удължи.

You can make it in larger forms, only you'll have to bake it a little longer.

понеделник, 9 февруари 2009 г.

Brownies ● Браунис




For the pastry:
1 cup all purpose flour
½ cup brown sugar - demerara or muscovado
3 large eggs
3 tbs cocoa
1cup ground nuts - walnuts or hazelnuts ...
1ts baking powder
½ ts salt
1 flask vanilla extract - approx. 1 ts
100g. chocolate - min 55% cocoa
125g. butter

Topping:
100g. chocolate - min 55% cocoa
½ cup heavy cream

Note: You can use even bitter chocolate, but if so, you are supposed to increase the sugar a little bit.


Melt the chocolate with the butter over a water bath, and set aside.
Preheat the oven to 180°С.
In a separate bowl whisk the eggs with the sugar and vanilla extract until white and fluffy. Add gently the chocolate mixture and stir well. Sift on top the flour, mixed with the cocoa, salt, baking powder and fold in carefully. If you want to put nuts, now is the time to add them and stir. Pour the batter into a spring form 26sm diameter or 18x28sm rectangle, laid with baking sheet and bake for approx. 25 min until the cake rises and a toothpick inserted into the center comes out clean. Let it cool completely on a wire rack before removing it from the form.
Meanwhile melt the chocolate for the topping, add the cream and stir well. When the brownie is completely cool, pour over the melted chocolate and cut with a sharp knife to square or triangular shapes.




За тестото:
1 ч.ч. брашно
½ ч.ч. кафява захар - мусковадо или демерара
3 яйца
3 с.л. натурално какао
1ч.ч. едро смлени ядки – орехи или лешници...
1пак. бакпулвер
½ к.л. сол
1 ванилия
100г. готварски шоколад – мин. 55% какао
125г. масло

За заливката:
100г. готварски шоколад
½ ч.ч. сметана мин. 30% масленост


На водна баня разтапяте шоколада, начупен на парченца, заедно с маслото, и го оставяте да се охлади.
В друг съд се разбиват яйцата със захарта до получаване на пухкав крем. Добавя се внимателно охладената шоколадово-маслена смес и се разбърква до хомогенизиране. Пресявате отгоре брашното, разбъркано с какаото, солта, бакпулвера и ванилията и внимателно разбърквате. Ако ще слагате ядки, сега е моментът да ги добавите, разбъркайте внимателно отново. Изсипете сместа в тавичка, застлана с хартия за печене, с размери около 20х30см или в кръгла форма с диаметър 26 см.
Изпечете в предварително загрята до 180°С фурна за около 25 минути, като проверявате с клечка за готовност. Оставете да се охлади напълно върху решетка и чак тогава извадете от формата.
През това време пригответе глазурата, като разтопите на водна баня другите 100г. шоколад, добавете сметаната и разбъркайте до хомогенизиране. Залейте изстиналия сладкиш и го нарежете с остър нож на квадратни или триъгълни форми.



събота, 7 февруари 2009 г.

Danubio ● Данубио



Тази рецепта намерих преди около две години в gennarino.forum, когато много ентусиазирано търсех рецепти за италиански козунаци, коломби, панетоне и бриош. Записах няколко нейни варианта, и ги оставих да отлежават в папаката сред много други, така и неизпробвани до днес. Днес, когато дъщеря ми рече, че й е писнало от сладкиши, и иска нещо тестено, солено, но не хляб, не питка, и не палачинки.
И така, разрових стотиците листчета, (да, не се смейте, въпреки че имам блог и пиша в няколко форума, моите рецепти са записани върху хартия) и попаднах на рецептите за Данубио. Между другото, Дунав трябва да е на български, но от уважение към първоизточника го оставям така, както звучи. За съжаление, на времето не съм записала коя рецепта от кого е, пък и аз направих малка комбинация от четирите, които имах, така че ще я обявим за общо творчество с дълбоки италиански корени...

Какво ви трябва:
500г. брашно
140г. мляко
150г. масло
25г. прясна мая
3 жълтъка + 1 цяло яйце
1с.л. захар
1к.л. сол
1 яйце за намазване

Пълнеж:
Пълнежът е въпрос на лични интерпретации и вкус, срещат се варианти със гъст бешамел, смесен със сирене и грах; различни комбинации на салами, прошуто, и сирене; задушени зеленчуци и всякакви други. Аз използвах нетлъст бекон и кашкавал, нарязани на зарчета, плюс добавка от черни и зелени маслини.
В три от топчиците сложих експериментален пълнеж от зелени маслини и горгонцола, като се изпече ще ги пробвам, и ще допълня впечатленията си.

Как да процедирате:
Ако имате кухненски робот, или здрав миксер, можете да го изпoлзвате. Ако не, ще се наложи да замесите тестото на ръка. Но във всички случаи започнете като затоплите млякото, сложите в него захарта и маята, и оставите да шупне. Маслото трябва да бъде със стайна температура, можете да го нарежете на парченца и да затоплите в МВ на ниска мощност. Пресейте брашното в купа, добавете яйцето и жълтъците, шупналата мая, лъжичката сол, и маслото. Замесете тестото, докато стане гладко и се отдели от стените на съда. Оформете топка и го оставете да втасва покрито в купата поне час, час и половина, докато си удвои обема.
Към края на втасването пригответе съставките за пълнежа – нарежете ги на зарчета или както ви е удобно. Премесете тестото отново и го разделете на около 16 равни части (аз правя така – деля първо на две, после всяка половинка пак на две, и пак и пак, докато станат 16). Оформете топчици, които после разточете или разтеглете или разплескайте на плоски питчици, сложете в средата пълнеж и затворете на вързопче. Поставете ги на разстояние едно от друго в намаслена тавичка със затворената страна на долу и оставете да втасват отново, докато изпълнят обема.
След като втасат, намажете отгоре с разбитото яйце и поръсете с едра сол.
Изпечете на предварително загрята до 180-200 °С фурна за около 30 минути, докато станат приятно златисти на цвят.




I found this recipe round two years ago in gennarino.forum while I was enthusiastically looking for Italian recipes for colombe, panetone and briosh. I’ve wrote down some versions, and left them rest in my book among many others untested. Today, when my daughter told me that she was sick of sweets and claimed for a salty dough, but not bread, not focaccia and no pancakes.
So I’ve dug the hundreds pieces of paper (yes, do not laugh, although I have a blog and write in several forums, my recipes are written on a paper) and found the recipes for the Danubio. It should be called Danube in English, actually, but in respect of its origin I will leave it as it sounds. Unfortunately, I have not recorded whose were the recipes that I’ve copied.
I made a combination from the four I had, so we are going to pronounce it as common work with deep Italian roots ...

That’s what you need:
500g all purpose flour
140g milk
150g butter
25g yeast
3 yolks + 1 whole egg
1tbs sugar
1ts salt
1 egg for spreading

Filling:
The filling is a matter of personal taste and interpretation. There are variations with thick bechamel sause mixed with cheese and peas, different combination of salami, prosciutto and cheese, stewed vegetables and many others. I’ve used some bacon and cheese, cut into dice, plus the addition of black and green olives.

How to proceed:
If you have a kitchen robot or mixer, you can use it. If not, you'll need to do it by hands. But in all cases begin with warming slightly the milk, put in the sugar and yeast, stir and let it rise. Butter should be at room temperature, you can cut it in pieces and warm it into the MW at low power. Sift flour into a large bowl, add egg yolks and the egg, the milk-yeast mixture, the salt , and the butter. Knead the dough until smooth and elastic, then shape it in a ball and let it in a covered bowl to rise for an hour, hour and a half until doubles its volume.
Prepare the ingredients for the filling - cut or dice them as you prefer. Knead the dough again and divide it at about 16 equal parts. Shape balls which then make flat, put stuffing in the middle and close as a parcel. Set them in a slightly greased pan with the closed side down and allow to rise again until fill the form.
Preheat the oven to 180/200°С.
When done, spread with the slightly beaten egg and sprinkle with salt.
Bake for about 30 minutes, until nice golden color is formed.


Vegetable (but not exactly) terrine ● Терин с тиквички, праз и броколи, и не само



Вчера си купих два нови съда...нали вече знаете за неовладяната ми страст да купувам все нови и нови “props”... Керамична тенджерка и правоъгълна съдина за печене, в невероятен оранжев цвят отвън, черни отвътре, с кукленски размери. Естествено веднага трябваше да намеря подходяща за употреба рецепта. И въпреки че на тенджерката пишеше The Soup Pot, някак си не посмях да я сложа върху котлона, и докато търсех информация дали все пак става за супи, измислих с какво да напълня другия съд. Зеленчуци, нарязани и разбъркани, и залети с нещо като бешамел, но не съвсем...



Ето какво ви трябва:
1 тиквичка
1 голям стрък праз
½ глава броколи
Десетина зелени маслини без костилки
150-200г шунка
2-3 с.л. зехтин
Мащерка
Зелен пипер на зърна

За заливката:
2 яйца
1кофичка кисело мляко
150-200г кашкавал
2с.л. брашно

Нарязвате зеленчуците, нарязвате шунката, подправяте с мащерката и зеления пипер, обърквате ги в тавичката и заливате със струйка зехтин.
Пъхате ги в горещата фурна (около200-220°С) и ги печете до полуготовност.
Разбивате яйцата с брашното, добавяте киселото мляко, настъргвате кашкавала и го обърквате в млечно-яйчената смес. Заливате зеленчуците и допичате, докато заливката придобие приятен златист цвят.
Получи се една много свежа и лека манджа, с неочаквано добре балансиран вкус.
Може да се сервира с кисело мляко, а може и без. Аз го придружих с една свежа зелена салата, нищо че още не е сезон.