петък, 28 януари 2011 г.

No bake cheesecake with strawberry topping ჴ Чийз кейк с ягодов топинг без печене

Do you love cheesecake?
My memories of that word are associated with a Louis Armstrong's song and preceded by some (many) years the moment I first tried cheesecake. My first steps into jazz - done by Phillips reporter cassette-player and stretched by listening to tapes - I was maybe five? At that time my father translated the song name as cake with cheese and for long time I was thinking it was something like our salty cake :-) To be alive and healthy the global network that dissipated this error.
So, once clarified what this miracle cheesecake was, we can now make it ready! There are many recipes, and many species - by baking or without baking, with gelatin and other additives. I want to offer you one that is very simple to make, and rarely can anything go wrong. The taste is great and also subject to improvisation.

What you need:
For the base
200g biscuits (I used Petits Beurre)
100g butter

For the cream:
250g ricotta
250g cream cheese
200ml full cream
4 tablespoons powdered sugar

For the topping:
200g strawberries
50ml lemon juice, water or dessert wine
50g sugar
50g honey

Using a food processor or blender make biscuits and butter in crumbs. Cover the bottom of the baking form with baking paper and spread the mixture. Press well to the bottom. Refrigerate for half an hour.
Meanwhile prepare the filling - whip the cream with sugar in a separate bowl, mix cream cheese and ricotta, stirring with a wooden spoon. Fold whipped cream into the cheese with a spatula. Pour mixture over cooled biscuit base and return to refrigerator for at least 3 hours.

For the topping - cut strawberries in small pieces (leave a few whole for decoration), mix them in a small dish with honey, sugar, and liquid and boil at medium heat. If the mixture is too thin, reduce for a minute or two. Cool and pour topping over cheesecake. Serve with whole fresh strawberries and mint leaves or lemon thyme.

no bake cheesecake with strawberry topping

Обичате ли чийзкейк?
Спомените ми за тази дума са свързани с една песен на Луис Армстронг и предхождат с около (много) години мига, в който за пръв път опитах чийзкейк. Първите ми стъпки в джаза - чрез репортерски касетофон Филипс и разтегнати от слушане ленти - била съм може би на пет? Навремето баща ми преведе песента като торта със сирене и аз дълго време си мислех, че това е нещо като нашия солен кейк :-) Да е жива и здрава глобализацията и глобалната мрежа, че разсеяха тази заблуда.
Та, след като вече изяснихме какво е това чудо чийзкейк, можем вече и да си го приготвим! Съществуват много рецепти, и много видове - с печене, без печене, с желатин и други добавки. Аз искам да ви предложа една, която е много проста за изпълнение, и рядко може нещо да се обърка. Вкусът е страхотен и освен това подлежи на импровизации.

Какво ви трябва:
За основата
200г бисквити (аз използвах Petits Beurre)
100г масло

За крема:
250г рикота
250г крем сирене
200мл млечна сметана с висока масленост
4 с.л. пудра захар

За топинга:
200г ягоди
50мл лимонов сок, вода или десертно вино
50г захар
50г мед

С помощта на кухненски робот или блендер направете бисквитите и маслото на трохи. Покрийте дъното на форма за печене с хартия, и изсипете сместа от бисквити и масло. Притиснете добре към дъното. Охладете за половин час.
Междувременно пригответе пълнежа - разбийте сметаната със захарта, в отделен съд смесете рикотата и крем сиренето, като разбърквате с дървена лъжица. Смесете сиренето със разбитата сметана, като обърквате с шпатула. Изсипете сместа върху охладената бисквитена основа и върнете в хладилника за поне 3 часа.
За топинга - нарежете ягодите на дребно (оставете си няколко цели за декор), смесете ги в малък съд със меда, захарта, и течността и кипнете на среден огън. Ако сместа ви се получи по-рядка, редуцирайте за минута-две. Охладете и изсипете топинга върху чийзкейка. Сервирайте с цели пресни ягоди и листенца мента или лимонова мащерка.

вторник, 25 януари 2011 г.

Mini Pavlova with red fruit ๑ Мини Павлова с червени плодове

Mini Pavlova with red fruit

Today I want to offer to you something simple and wonderful that I made for the Christmas publication in EVA magazine, but I think it fits wonderfully the romantic February holidays that come :-)
This dessert requires efforts only on baking the meringue - something that can be done with a day, or even two in advance. Then there is only left to assemble the tarts and serve - work for five minutes.

For 4 mini cakes or one large you need:
3 egg whites
100g fine white sugar
1tbs white vinegar
1tbs fine cornstarch
A vial of vanilla extract
300m whole cream
50g sugar
300g red fruits - raspberries, blueberries, currants, strawberries ...

Preheat oven to 160 degrees.
Beat the egg whites with mixer until soft tips are formed. Add sugar in small portions, beating well all the time. When the foam is smooth and shiny, add cornstarch dissolved in vinegar and vanilla and stir another minute or two. On a tray covered with baking paper draw 4 circles with a diameter of about 13 cm or one large circle with diameter about 22 cm. Spread egg whites over the outlines and smooth with spatula. Put in the oven, reduce temperature to 140 degrees and bake without opening the door for hour and a half. Then open the door slightly ajar and let the meringue to equilibrate on temperature for at least an hour.
Shortly before serving, whip cream with sugar. Cover the meringue with a thick layer of beaten cream, decorate with the red berries. You can finish the dessert with a veil of vanilla powdered sugar, and a cup of Marsala or Porto would be a wonderful final.

Mini Pavlova with red fruit


Днес искам да ви предложа нещо семпло и прекрасно, което правих за коледната публикация в списание Ева, но си мисля, че чудесно подхожда на идващите романтични февруарски празници :-)
Този десерт изисква единствено усилия по изпичането на целувчените блатове – нещо, което може да се направи ден, дори два по-рано. След това ви остава само да ги сглобите и поднесете – работа за пет минути.

За 4 мини торти или една голяма ви трябват:
3 белтъка
100г фина бяла захар
1с.л. бял оцет
1с.л. фино царевично нишесте
1 флаконче екстракт от ванилия
300мл пълномаслена сметана
50г захар
300г червени плодове – малини, боровинки, касис, ягоди...

Загрейте фурната до 160 градуса.
Разбийте белтъците с миксер, докато образуват меки връхчета. Добавете захарта на малки порции, като разбивате добре през цялото време. Когато пяната стане гладка и лъскава, добавете нишестето, разтворено в оцета, и ванилията, разбийте още минута-две. Застелете тава с хартия за печене и очертайте 4 кръга с диаметър около 13 см или един голям с диаметър около 22см. Изсипете белтъците върху очертанията, като загладите с шпатула. Сложете във фурната, намалете температурата на 140 градуса, и печете без да отваряте час и половина. След това открехнете леко вратичката и оставете блатовете да се темперират поне час.
Малко преди да сервирате, разбийте сметаната със захарта. Покрийте целувките с дебел слой сметана, декорирайте с червените горски плодове. Можете да завършите десерта с воал от ванилена пудра захар, а чаша Марсала или Порто би била прекрасен финал.

Mini Pavlova with red fruit

неделя, 23 януари 2011 г.

Crunchy Bites ᘒ Хрупкави десертчета

Crunchy Bites

Today I offer you something sweet for the afternoon coffee that pretends to be a healthy snack, but in the same time is a real sweet treat! It is made quick and easy, and probably most of you have the ingredients in your kitchen pantries.

You will need:

120g of butter
4tb honey
80g all purpose flour
100g (or less, if you want) of sugar
150g mixed raw nuts
200g plain oatmeal

Mix together butter, honey and sugar in a pot and let it melt over medium heat. Add the flour, the oatmeal and coarsely chopped nuts. Stir well and transfer mixture in a baking tray (app. 20x30cm) covered with baking paper. Bake in a preheated oven on 200 degrees C for 25 minutes or until golden and harden on top. Let it cool and then cut on pieces. You can melt some chocolate and decorate the top of the crunchy bites.

Crunchy Bites

Днес ви предлагам нещо сладко за следобедното кафе, което претендира да е здравословно, но в същото време е истинско сладко изкушение! Приготвя се лесно и бързо, и съм сигурна, че повечето от вас имат всичко необходимо в килерите си.

Какво ви трябва:

120г масло
4 с.л. мед
80г. брашно
100г захар
150г смесени сурови ядки
200г овесени ядки

Сложете маслото, меда и захарта в съд и ги разтопете на слаб огън. Добавете овесените ядки и брашното, и едро нарязаните ядки. Объркайте добре. Разстелете сместа в тавичка, застлана с хартия за печене. Изпечете в загрята до 180 градуса фурна за около 20 минути, или докато стане златисто и твърдо на повърхността.
Оставете да се охлади, и нарежете на квадратни или правоъгълни парчета. Можете да декорирате с разтопен бял и черен шоколад.

Crunchy Bites

сряда, 19 януари 2011 г.

Eggs Benedict and The Daring Kitchen

Well, my friends, Happy New Year :-)

Yes, yes, I know how late I am, but this January is so unusual loaded with work and new projects, that I almost forget about posting. Will you forgive me and not throwing me out of your RSS?

As for begging for an excuse I will give you a spectacular recipe for Sunday breakfast or brunch - Eggs Benedict.

Е, приятели, Честита нова година :-)

Да, знам, колко съм закъсняла, но този януари се оказа така необичайно натоварен с работа и нови проекти, че аз почти забравих да поствам тук. Ще ми простите ли и нали няма да ме изхвърлите от списъците си за четене?

Като молба за извинение, ще ви дам една забележителна рецепта за неделна закуска - Яйца по бенедиктински.

Еggs Benedict

Last year I had applied to Daring Kitchen as a Daring Cook and just few days ago I received their mail with the approval! And waiting for the new challenge to be announced, I've decided to make their last challenge for December - the month I joined the Community - Eggs Benedict.

The recipe is quite simple - if you do not decide to fulfill every one step of it - like making English muffins for example - you could do it in half an hour! But as for brand new Daring Cook as I am it was unthinkable to go with store-bought elements, hahah! So I've used the recipe of the CIA where you can find both the recipes and videos.

Well, I started with the making of the English muffins - I made the pastry around seven p.m, left it to rise and baked the muffins around nine. On the other morning I completed the other steps - poched the eggs, toasted the ham and made the Hollandaise souse.

Миналата година кандидатствах в Daring Kitchen - това е едно международно общество, в което всеки месец членовете приготвят една и съща определена рецепта - и преди няколко дни получих техния отговор с покана за присъединяване. И докато чаках да бъде обявено новото предизвикателство, реших да приготвя тяхната последна тема за годината - рецептата от декември - месецът, в който им писах - Яйца по бенедиктински.

Рецептата е доста проста, и ако не решите да проготвите всичко сами (като например да приготвите английските мъфини), може да бъде изпълнена за не повече от половин час. Но като съвсем нов Daring Cook аз реших, че е немислимо да се представя с купени елементи, хахах. Така че използвах рецептата на Кулинарния институт на Америка, където можете да намерите и рецепти, и видео.

И така, започнах с приготвянето на английските мъфини - замесих тестото около 7ч. вечерта, оставих го да втаса и опекох мъфините окло 9. На другата сутрин довърших изпълнението като поширах яйцата, запекох шунката и приготвих холандския сос.

IMG_9287_0394-6w

The assembling is too simple - split the English muffins by pulling them apart with a table fork. Toast them just before serving. Top with the backed ham or bacon, top wit eggs and pour with the souse. Decorate with cut chives. I've made some poched green asparagus too, cause I love them topped with Hollandaise :-)

Сглобяването е просто - разполовете английските мъфини с помощта на вилица, препечете ги леко. Покрийте с резен запечен бекон или шунка, отгоре сложете по едно поширано яйце и залейте с холандския сос. Декорирайте с нарязан див лук. Аз приготвих също и малко поширани аспержи, тъй като ги харесвам много в комбинация с холандския сос :-)

The recipes:

English Muffins
Makes 12 servings

1 1/2 teaspoons active dry yeast
1 cup water, warmed to 110°F
2 cups all-purpose flour
1 tablespoon unsalted butter, softened
1 teaspoon sugar
1 teaspoon salt
1/4 cup cornmeal, or as needed
Oil or solid vegetable shortening, as needed

1. Place the yeast and warm water in the bowl of a mixer and stir to completely dissolve. Let the yeast proof until foamy, about 5 minutes. Add the flour, butter, sugar, and salt to the yeast mixture. Mix ingredients together on low speed using the dough hook until all ingredients are blended, about 2 minutes.
2. Increase the speed to medium-high and mix until the dough is smooth, another 5 minutes.
3. Shape the dough into a ball and place it into a lightly greased bowl. Cover with plastic wrap and let the dough rise in a warm place until doubled in size, about 2 hours. Fold the dough gently over on itself in three or four places and turn the dough out onto a lightly floured work surface.
4. Divide dough into 12 equal pieces. Shape into rounds and place on sheet pans that have been heavily dusted with cornmeal. Turn each muffin over to coat both sides with cornmeal. Cover and let rise until slightly risen, about 30 minutes.
5. Preheat a griddle over medium heat and brush lightly with oil or shortening. Cook the English muffins until lightly brown on the bottom, about 5 minutes. Turn the muffins over and cook until golden brown, another 5 minutes.

Английски мъфини (около 12бр)
1.5 ч.л. суха мая
1ч. хладка вода
2ч. брашно
1с.л. разстопено масло
1ч.л. захар
1ч.л. сол
1/4 ч. царевично брашно или грис
растително олио

Сложете водата и маята в купата на станд миксер и оставете да шупне. Добавете брашното, захарта, солта и маслото и разбъркайте на ниска скорост докато съставките се размесят добре, около 2 мин.
Увеличете скоростта и месете тестото докато стане гладко и еластично - около 5-7 мин. Покрийте купата на миксера с фолио и оставете на топло място да втаса - около 2 часа. Извадете втасалото тесто върху набрашнена повърхност и премесете леко, като овалвате с брашно. Разделете на 12 части и оформете на малки питки, които оваляйте с царевично брашно. Оставете ги да починат около 30 мин. Загрейте незалепващ тиган или плоча, намаслете леко с растително олио и изпечете мъфините докато се зачервят от всяка страна.

Eggs Benedict

Poached Eggs
Makes 8 servings

3 quarts water, or as needed
2 teaspoons salt
6 tablespoons distilled white vinegar
16 large eggs

1. Combine the water, salt, and vinegar in a deep pan and bring to a gentle simmer.
2. Break each egg into a clean cup, and carefully slide each egg into the poaching water. Cook until the whites are set and opaque, about 3 minutes.
3. Remove the eggs from the water with a slotted spoon and blot them on absorbent toweling. Serve immediately or store chilled eggs in the refrigerator until needed.

Поширани яйца (8 порции, така че намалете количеството според нуждите си)
литър и половина вода
2 с.л. сол
6 с.л. оцет
16 големи яйца

Смесете солта и оцета с водата и доведете почти до кипене - около 85 градуса. Счупете всяко яйце в купичка и внимателно ги спуснете във водата, която преди това сте завъхрили на водовъртеж с лъжицата - по 2-3 наведнъж, не повече. Варете яйцата докато белтъците побелеят, около 3-4 мин. Извадете ги от водата с решетъчна лъжица и отцедете върху салфетка.

Hollandaise Sauce
Makes 2 cups

1/2 teaspoon cracked peppercorns
1/4 cup white wine or cider vinegar
1/4 cup water, or as needed
4 large fresh egg yolks
1 1/2 cups melted whole butter, unsalted
2 teaspoons lemon juice, or as needed
2 teaspoons salt, or as needed
Pinch ground white pepper
Pinch cayenne (optional)

1. Combine the peppercorns and vinegar in a small pan and reduce over medium heat until nearly dry, about 5 minutes. Add the water to the vinegar reduction. Strain this liquid into a stainless steel bowl.
2. Add the egg yolks to the vinegar reduction and set the bowl over a pot of simmering water. Whisking constantly, cook the egg yolk/vinegar mixture until the yolks triple in volume and fall in ribbons from the whisk. Remove the bowl from the simmering water and place it on a clean kitchen towel to keep the bowl from slipping.
3. Gradually ladle the warm butter into the egg mixture, whisking constantly. If the sauce becomes too thick and the butter is not blending in easily, add a little water to thin the egg mixture enough to whisk in the remaining butter. Season the Hollandaise with lemon juice, salt, pepper, and cayenne if desired. Serve immediately or keep the sauce warm in a bowl over simmering water.

Холандски сос (2 чаши)

1/2 ч.л. счукан черен пипеп
1/4 ч. оцет
1/4 ч. вода
4 големи жълтъка
1.5 ч. стопено масло
2 с.л. лимонов сок
2 ч.л. сол
щипка млян бял пипер
щипка лют пипер (опция)

Сложете счукания пипер и оцета в малък съд и оставете да се редуцира докато почти изври. Добавете водата към оцетената редукция и прецедете през ситна цедка в стоманена купа. Добавете жълтъците към тази редуцкия и сложете на водна баня. Разбърквайте непрекъснато докато жълтъците побелеят и удвоят обема си. Свалете съда от огъня и постепенно и внимателно добавете стопеното масло, като разбърквате непрекъснато. Подправете със сол, лимонов сок и пипер.

Eggs Benedict