четвъртък, 28 юли 2011 г.

Салата с гриловани тиквички, чери домати и маслини каламата

Да ви споделя нещо - от както пак се наредих в редиците на работещите в офис хора, времето не ми стига за нищо. Ясно е, че работейки дълго време като фрилансер човек губи и темпо, и тренинг, и изобщо някак си излиза извън бързата писта. Сигурно след известно време и моят график ще се пренареди, но за сега се движа на автопилот, и въпросът, който си задавам вечер е: "Колко ли ще издържа на този ритъм?" Истината обаче е, че за сега ми харесва, и докато ми харесва, всичко е наред.

На всичко отгоре днес успях да открадна малко време между една снимачна сесия и куп други организационни дела, които напоследък съпътстват живота ми, и го използвах, за да покажа една салатка. Тази салатка, ако я направите малко по-голяма, спокойно може да мине и за вечеря, а пък защо не и за лек обяд на другия ден? И ето, че част от привечерния стрес "какво да приготвя за вечеря" се е смъкнал от раменете ни, време е да си приготвим един аперитив, и да се насладим на факта, че сме живи.

EVA magazine, June 2011

Какво ви трябва, за 2-3 порции

1 тиквичка
1 зелена чушка
1 краставица
200г жълти и червени чери домати
листа спанак и рукола
1 връзка зелен лук
шепа маслини каламата
140г сирене фета
зехтин екстра върджин
балсамов оцет
риган, сол

Нарежете тиквичката на кръгове, намажете я леко с качествен зехтин и я запечете за кратко на скара или грил тиган. Нарежете кръговете на ивици и оставете да изстине. През това време нарежете краставицата на пръчици, чушката на кръгчета, доматите на половинки, зеления лук на едри парчета. Смесете всичко в купа, добавете листата спанак и рукола, добавете изстиналите тиквички, подправете със сол, качествен зехтин и балсамов оцет. Отгоре наредете маслините и сиренето, нарязано на кубчета. Поръсете с риган и сервирайте.

неделя, 24 юли 2011 г.

Emperor's Black Rice ४ Императорски черен ориз

Продължавам с рубриката от публикации, създадени за списание BBC GoodFood с последните две рецепти, публикувани в юлския брой, надявам се да ви бъде интересно и да не се отегчите от лекционната част. Всъщност можете спокойно да я пропуснете и да минете директно на рецептите :-)

Black rice

Черният ориз е един от няколкото вида стари сортове подобни на ориз растения, които дават черно оцветени вариации на оризови зърна, като Индонезийския черен ориз или Тайландския жасминов черен ориз. Богат е на хранителни вещества, и за разлика от други видове азиатски ориз не съдържа глутен. Неговите зърна съдържат фибри в количество, подобно на това на зърната на кафевия ориз, и също като тях имат мек вкус на ядки. Има наситен черен цвят, който преминава в пурпурен след като се свари. Необичайният му цвят се дължи на високото съдържание на антоцианин - пигмент, който е отговорен за червения и виолетов цвят на растенията и плодовете. Черният ориз има относително високо минерално съдържание, включително и на желязо, и както повечето видове ориз, е важен източник на основни аминокиселини.
Черният “Забранен ориз” е наричан така, защото в древен Китай е бил единствено императорска привилегия, и е било забранено друг да го вкусва. В днешно време редица изследвания сочат, че черният ориз може да се превърне в новата “супер храна”, тъй като съдържа повече антиоксиданти от боровинките, но с по-малко захарно съдържание, и с повече фибри и витамин Е.
Днес черният ориз се използва основно за декорация на храни, за оцветяване на нудълс и суши, или за приготовление на десерти.
Предлагам ви две прости за изпълнение, но много екзотични рецепти с черен ориз.

Black rice & Tiger Shrimp Thai Style

Черен ориз с джинджифил и подлютени скариди
Порции 4, време за приготвяне 1ч 15мин

1ч бял жасминов ориз
2сл черен ориз
2сл пресен или замразен грах
1 парче пресен джинджифил (колкото палец)
2сл растително олио (соево или сусамово)
16 големи скариди
1 зелена люта чушка
щипка смлян кардамон
1 зелен лимон

Сварете двата вида ориз в отделни съдове, към края на варенето добавете граха към белия ориз. (Ако искате, можете да сварите ориза в общ съд, но в този случай ще получите много наситен, почти черен цвят.) Смесете сварения и отцеден ориз в общ съд и разбъркайте, докато се оцвети равномерно.
Загрейте олиото в тиган, добавете нарязания джинджифил и лютата чушка, щипката смлян кардамон и сотирайте скаридите за няколко минути.
Аранжирайте ястието, като направите канапе от ориза, отгоре сложете скаридите и залейте с лютото джинджифилово олио. Поднесете с резени зелен лимон.

Black Rice - Raspberry Pudding

Пудинг от черен ориз с кокосова сметана
Порции 4, време за приготвяне 1 час плюс 2 часа за охлаждане

1чч черен ориз
1чч захар
200мл кокосова сметана
250мл прясно мляко (ако искате да направите десерта изцяло веган, можете да замените млякото със соево или друго подобно по ваш вкус)
2чл пшенично или царевично нишесте

за декор
1сл кокосови стърготини, пресни малини, листа мента

Сварете черния ориз в обилно количество вода, докато омекне, за около 45 минути и отцедете. Добавете към ориза млякото, кокосовата сметана и захарта и оставете да кипне. Добавете нишестето, размито в малко вода или мляко и варете около 5 минути, като разбърквате постоянно, докато кремът започне да се сгъстява. Охладете и разсипете в стъклени чаши. Декорирайте с кокосови стърготини, пресни малини и свежи листа мента.

събота, 16 юли 2011 г.

Photo Vacation ☂ Фото ваканция

Да, във ваканция съм. И нямах ама никакво намерение нито да готвя, нито да снимам, нито да поствам. Обаче! Правиш си едни планове, но те си имат едно свойство да се променят както си искат. Та, отивам на пазара да купя плодове и зеленчуци, и докато търпеливо изчаквам мамашите и наташите да си изберат огурцы пресносольние(!), виноград без косточек и клубники, блуждая по сергиите в търсене на най-селско-изглеждащите-на-вид домати. И докато пазарувам, без да обръщам твърде много внимание на нещата около мен, жената от сергията ми казва: "А за снимки имам едни прекрасни дребни жълти доматчета!"
???????
!!!!!!
Нали??

IMG_6360_9546Aw

Ама те наистина се оказват прекрасни, жълтите доматчета. И червени има :)
А жената от сергията, която аз с вселенската си разсеяност, разбира се, не помня, ме помни. И от миналото лято, и от по-миналото. Помни, че съм купувала малки разноцветни люти чушки. Фото-чушки :). Помни, че съм избирала плодовете по красота. И сега, когато ме среща, веднага прави връзката между мен и жълтите фото-доматчета. Иска ли питане, дали си купувам? Отнасям ги у дома, и ги нареждам в любимата си алуминиева паница. Откъсвам малко свежи треви от лехата с подправките, и си мисля, че отново съчетахме полезното с приятното - в случая - салатата със снимките - но кое ли от двете е полезното, продължавам да си разсъждавам, докато подреждам листенцата магданоз и се чудя дали на сивите, или на белите дъски да подредя кадъра.

IMG_6366_9552Aw

И на всичкото отгоре, за силно мое учудване, защото рядко се случват такива неща в живота, фото-доматчетата освен красиви, се оказват и вкусни! Нарязвам ги на едри парчета, добавям един сладък салатен бял лук, посипвам ги с листенца магданоз и отгоре щедро разпилявам кубчета нежно бяло сирене.

IMG_6378_9564aw

За да е пълен кефът на всички около масата, заливаме салатата с любимия си зехтин, поръсваме я с прясно смляна едра морска сол, добавяме шепа каперси и маслини каламата. А изстуденото узо, което е само загатнато на снимката от синьо-бялото райе, оставям на вас да си представите, и да решите дали пък да не заложите на някое друго, не по-малко подходящо питие :-)
Cheers & Enjoy!

IMG_6386_9572aw

понеделник, 11 юли 2011 г.

Belgian Endive ⚘ Белгийска ендивия

Поради дълго отсъствие и силно занемаряване на блога (blush), днес публикация с две рецепти и бонус - теоретична част :-)

Представям ви първият материал, създаден за авторската ми рубрика "Екзотично" в списание BBC GoodFood България, която излезе малко поокастрена и не съвсем добре като за дебют, но тук имам възможността да публикувам оригиналните изображения, и споделям, че за напред ще бдя зорко над крайния продукт (и да му мисли печатницата!)

IMG_0855_6066Aw

Белгийската ендивия е култивирана разновидност на растението цикория, познато у нас и под името Синя жлъчка. Някои негови разновидности се отглеждат заради корените им, които се пекат, смилат и се използват като заместител на кафето. Други, като радикиото и ендивията, се отглеждат заради листата им.
Белгийската ендивия, наричана още и френска ендивия, има малки, жълто-кремави листа с ясно изразен горчив вкус, оформени в стегната пъпка.
Отглежда се изцяло под земята или в затворени помещения без достъп на слънчева светлина, за да се предотврати позеленяването и разлистването на цветната пъпка. Често се продава завита в тъмна восъчна хартия, за да се предпази от светлината нейния светъл цвят и деликатен вкус.
Гладките, кремаво-бели восъчни листа могат да се сервират пълнени, печени, гриловани, задушени в млечен сос или просто да бъдат поднесени сурови под формата на салата. Колкото по-светла на цвят е ендивията, толкова по-мек е нейният вкус. Преди да се подложи на термична обработка, твърдата вътрешна част на стеблото трябва да се изреже, за се предотврати горчивия привкус. При приготвянето на ендивията горчивината на листата изчезва, и остават само типичните за растението аромати.

Belgian Endive

Когато купувате ендивия, избирайте растения, които са гладки и бели, с жълти връхчета на листата и със затворена цветна пъпка. Не ги мокрете, ако е необходимо да ги почистите, използвайте хартиена салфетка или мека кърпа.
Отрежете около сантиметър и половина от долната страна на стеблото, и с остър нож направете коничен отвор навътре в основата на пъпката. Внимателно разделете листата, или разрежете на две по дължина и сте готови да използвате ендивията в някои от нашите рецепти.

Салата от белгийска ендивия с ябълки

Порции: четири
Време за приготвяне: 15 мин


2сл нарязан шалот
2сл малинов оцет
½ чл сол
½ чл черен пипер
1сл зехтин
1сл орехово олио
2 ябълки
3 ендивии, разполовени и фино нарязани
2сл нарязан магданоз

Belgian Endive & Apple Salad

Смесете нарязания шалот, малиновия оцет, солта, черния пипер, зехтина и ореховото олио, разбийте с бъркалка, докато се получи хомогенен дресинг. Обелете ябълките, почистете от семките и нарежете на фин жулиен. Добавете ги към дресинга, покрийте съда с фолио и охладете.
Разпределете нарязаната ендивия в чинии, отгоре полейте с дресинга с ябълките, декорирайте с магданоза и поднесете веднага.


Гратен с белгийска ендивия

Порции: четири
Време за подготовка: 20мин
Време за приготвяне: 30мин


2сл масло
2сл зехтин
6 цели ендивии
½ ч бяло вино
50мл портокалов сок
сол
черен пипер
125мл сметана

топинг:
1сл масло
1сл настъргана портокалова кора
1ч хлебни трохи
2сл нарязан магданоз

Belgian Endive Graten

Загрейте фурната до 190С.
Разполовете ендивиите по дължина. Загрейте маслото и зехтина в тиган и сотирайте ендивията докато леко покафенее. Добавете виното и портокаловия сок и оставете да кипне. Задушете за няколко минути, докато ендивията омекне леко. Преместете ендивията в съд за гратен, залейте с останалата от задушаването течност, подправете със сол и пипер на вкус. Залейте със сметаната.
Пригответе топинга: затоплете маслото в тиган, добавете настърганата портокалова кора и хлебните трохи. Сотирайте до златисто. Смесете с магданоза и разпределете върху гратена. Печете около 30 мин. до златист цвят.
Поднесете топло, като гарнитура, или като самостоятелно ястие за лек обяд.