събота, 12 ноември 2011 г.

Caramel-Pecan Pie ❃ Пай с карамел и орехи пекан

Pecan_0011w

Serves 6-8,
Preparation 10min plus cooling time, 40min cooking

For the pastry base

250 g flour
125 g cold butter
2-3 tablespoons cold water

For the filling
200g pecans
300 g sugar
160 ml cream
50 g of butter
pinch of salt

Stir butter and flour into crumbs, add a few tablespoons of cold water as you can get the pastry together. Gather into a ball, wrap in foil and refrigerate for 30 minutes. Roll out a circle and place the dough in a pie shape with a diameter of 26cm. Cover with baking paper, fill with weights or beans and bake in a preheated to 180°C oven for about 20 minutes. Allow to cool.

Prepare the caramel filling. Put sugar and ¼ cup water in a pot, stir until the sugar is dissolved, turn up the heat and cook until light caramel is formed. Add butter, cream and salt. Stir until mixture becomes smooth. Choose whole nuts to decorate the pie, others cut in pieces. Pour caramel filling on top of the pastry crust, sprinkle chopped nuts on top and decorate with the whole nuts alongside the edge. Refrigerate for several hours before serving.

Pecan_0013Aw

Порции 6-8,
подготовка 10мин плюс време за охлаждане, приготвяне 40мин

За основата
250 г брашно
125 г студено масло
2-3 с.л. студена вода

За пълнежа
200 г орехи пекан
300 г захар
160 мл сметана
50 г масло
щипка сол

Направете маслото и брашното на трохи, добавете няколко лъжици студена вода, колкото да получите тесто. Съберете на топка, завийте във фолио и охладете за 30 мин. Разточете на кръг, и поставете тестото във форма за пай с диаметър 26 см. Покрийте с хартия за печене, напълнете с тежести или зърна боб и изпечете в загрята до 180 °С фурна за около 20 мин. Оставете да се охлади.
Пригответе карамеления пълнеж. В съд поставете захарта и ¼ чаша вода, разбъркайте, докато захарта се разтвори, усилете огъня и варете до получаване на светъл карамел. Добавете маслото, сметаната и солта. Разбъркайте, докато сместа се изглади. Изберете цели ядки за декорация на пая, останалите нарежете на едро. Сипете карамеления пълнеж в средата, отгоре посипете нарязаните ядки, а целите наредете по ръба. Охладете за няколко часа, преди да сервирате.

Pecan_0015Aw2

понеделник, 7 ноември 2011 г.

Schiacciata with grapes • Скиачата с грозде

Schiacciata col'uva toscana

Schiacciata is a typical Tuscan recipe - it's made salty and sweet. Schiacciata with grapes is usually prepared during the autumn, when the grapes are in abundance and in its full sweetness.

For a Schiacciata measuring about 26 cm

400 g flour
10 g fresh yeast (or 1 teaspoon dried)
2 tablespoons olive oil
1 teaspoon salt
4 tablespoons sugar
250-270 g of water at 30°C

700-800 g grapes
3-4 tablespoons sugar
2-3 tablespoons olive oil

Dissolve the yeast (if using fresh) in part of the water. In a large bowl sift the flour and make a well in the middle. Pour in sugar, salt, olive oil, dissolved yeast (if using dry - just add it from the package). Add the water and knead a soft dough. Allow to rise about an hour and a half. Divide the dough in half, roll out one half of round bread, arrange two thirds of the grapes on it by pressing well. Sprinkle with sugar and some olive oil. Roll out the other half of the dough and place it on top. Press the edges well with your fingers. Arrange the remaining grapes on top, making sure the it falls into the gaps between the bottom row of grapes. Brush with olive oil and sprinkle with a little sugar. Preheat oven to 180°C and bake the cake for about an hour, until golden.

20110828_1140A

Скиачата с грозде

Скиачата е типична тосканска рецепта – прави се и солена, и сладка. Скиачата с грозде обикновено се приготвя есенно време, по гроздобер, когато гроздето е в изобилие и в пълната си сладост.

За един сладкиш с размери около 26см

400 г брашно
10 г прясна мая (или 1 ч.л. суха)
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
4 с.л. захар
250-270 г вода с температура около 30°С

700-800 г грозде,
3-4 с.л. захар
2-3 с.л. зехтин

Разтворете маята (ако използвате прясна) в част от водата. В голяма купа пресейте брашното и направете кладенче в средата. Изсипете вътре захарта, солта, зехтина, разтворената мая (ако използвате суха – направо я сипете от пакетчето). Добавете водата и замесете меко тесто. Оставете да втаса около час и половина. Разделете тестото на две, разточете едната половина на кръгла питка, наредете 2/3 от гроздето върху нея, като натискате добре зърната. Поръсете с малко захар и струйка зехтин. Разточете другата половина тесто и я сложете отгоре. Притиснете добре краищата с пръсти. Отгоре наредете останалото грозде, като внимавате зърната да попаднат в празнините между гроздето от долния ред. Намажете със зехтин и поръсете с още малко захар. Загрейте фурната на 180°С, и изпечете сладкиша за около час, докато стане златист.