петък, 30 декември 2011 г.

Tête-a-tête in the New Year's Eve ♡ Тет-а-тет в новогодишната нощ

И така, сред шеги и закачки, избутахме цяла година. Никакви равносметки от мен, никакви списъци с планове, поне до 6 януари!
По-скоро нещо като вътрешна убеденост, че трябва да започна да контролирам времето, а не то - мен :)
И за сбогуване със старата година, която за мен беше доста добра, но все пак приключи, споделям с вас последното меню, което създадох и снимах за новогодишния брой на списание EVA. От януари натам кулинарната рубрика поема в нова посока, която ще ми е любопитно да наблюдавам. Моят ангажимент извървя своя път, като се надявам да съм вдъхновила към готвене или поне опитване на нови храни все някого :)
Сега ви казвам чао, и ви пожелавам весело посрещане на новата година, независимо дали ще е tête-a-tête, или in-a-crowd :) и до нови срещи през 2012!

През декември имаме много поводи за празненства, партита са едно след друго, служебните купони и официалните коктейли сякаш не свършват! Но остава ли ни време да се отпуснем в компанията на любимите си, да се вгледаме в самите нас и да решим доволни ли сме от живота си? Нека да отделим поне един ден, в който да седнем двама на масата, без излишни церемонии, в компанията на бутилка вино и любима музика, а навън да се сипят снежинките.

Мида Сен Жак върху тартар от авокадо и сьомга
За 2 порции

2бр миди Сен Жак
2 тигрови скариди
2 плода авокадо
50г пушена сьомга
сокът от ½ лимон
1 с.л. зехтин
1с.л. червен хайвер от сьомга
4 стръка див лук

Eva_dec_0015A

Загрейте зехтина в тиган и запечатайте мидите и скаридите, гответе около 2-3 мин. Нарежете пушената сьомга на дребни парченца. Обелете и нарежете авокадото на кубчета. Полейте го с лимоновия сок и смесете със сьомгата. С помощта на ринг оформете канапетата в две чинии, отгоре сложете по една мида и една скарида, декорирайте с два стръка див лук и зрънца червен хайвер.

Пълнени руладини от токачка
За 2 порции

2 филета от токачка
50 г галета
50 г пармезан
30 г бадеми
30г сушени червени боровинки
2 с.л. сухо шери
1 шепа листа салвия
сол, смляно индийско орехче
За гарнитурата
12 бр. зелени аспержи
шепа бейби морковчета

Eva_dec_0033A

Разрежете филето от токачка и го изтънете с начукване. Смесете галетата, настъргания пармезан, нарязаните бадеми и салвия, сушените боровинки и подправките с шерито. Разпределете ги върху филетата и навийте на руло. Завържете с конец и изпържете в загрят зехтин за около 7-8 мин.
Сотирайте аспержите и морковите в малко масло, извадете аспержите от тигана, а при морковите добавете 1 ч.л. захар, за да ги глазирате. Сервирайте руладините, нарязани на кръгове, върху канапе от аспержите и гарнирайте с глазираните моркови.

Шоколадов милфьой
За 2 порции

300г черен шоколад, начупен
150мл сметана с 30% масленост
червен касис и перлички за украса

Eva_dec_0053A

Начертайте 6 кръга върху хартия за печене. Разтопете шоколада на водна баня, от половината направете кръгове върху очертания шаблон, и оставете да се стегне. Към другата половина прибавете сметаната, разбъркайте добре и охладете за два-три часа. Разбийте с миксер и прехвърлете в пош със звездовиден накрайник. Сглобете десертите, като шприцовате розички от шоколадовия мус върху шоколадовите дискове и ги подредите един върху друг. Декорирайте с касис и сребърни перли, завършете с воал от ванилена пудра захар.

сряда, 28 декември 2011 г.

New Stars On The Big Stage ✸ Нови звезди на голямата сцена

Имах много амбициозното намерение да представя всички блестящи млади готвачи, с които се запознах на шампионата "Кулинарна купа на България". За съжаление до момента успях да организирам снимките само на първия от тях, но пък те станаха толкова забележителни, че просто съм сигурна, че трябва да продължа. Вероятно много от вас са видели статията в 47 брой на GoodFood? Но пък сигурно има и други, които не са, а и аз имам много повече снимки, от колкото място имаше на трите отделени страници. Така че, започвам от днес тук, с мисълта, че догодина ще сме по-организирани и нещата ще тръгнат по мед и масло (и малко уасаби :)))

P.Nikolov_0150A

P.Nikolov_0048B

Това е първата статия от една поредица, в която искам да ви срещна с новото поколение звездни готвачи на България. Те са млади, силно мотивирани и кипят от ентусиазъм да изведат българската ресторантска кулинария на европейската сцена. Посвещават много часове на личното си развитие и израстване като професионалисти, и бележат много успехи. Работят в най-добрите български ресторанти и смятат, че създават продукт на световно ниво.
Днес ви представям първият от тях – носителят на титлата Готвач на годината за 2011 – Петър Николов.

P.Nikolov_0035A

P.Nikolov_0002A

Той е само на 27, но вече има зад гърба си сериозното отличие на Българската асоциация на професионалните готвачи, а през 2010 е класиран на второ място в отборната надпревара в екип с Десислава Бабунска и брат му Никола Николов.
Точно брат му е човекът, който го насочва към кариера в кулинарията, и след завършване на професионално образование в Техникум по хранително вкусова промишленост Петър за няколко години работи в кухните на редица престижни софийски ресторанти.

P.Nikolov_0055A

P.Nikolov_0086A

За себе си разказва, че обича италианска паста, мексиканско моле, тайландско зелено къри с пилешко, японски рецепти с ориз, джинджифил и морски дарове. От българската кухня харесва таратора, мусаката и шкембе чорба. С усмивка уточнява, че никога досега не е готвил шкембе, но това не значи, че не може да го сготви, ако се наложи.
Живее сам, но често готви за многобройните си приятели, които го навестяват, изкушени от виртуозните му ястия. Разказва ми, че обича да приготвя цели менюта за гостите си, и с радост експериментира с нови рецепти, но се съобразява с вкуса на поканените. В момента неговите ястия можете да опитате в столичния ресторант Саса.
Петър Николов разкрива част от своите тайни под формата на три рецепти, повлияни от японската кухня, които според мен са доста подходящи за новогодишно меню на амициозните любители :)

P.Nikolov_0094A

P.Nikolov_0110A

P.Nikolov_0118AA2


Пикантен биск с морски дарове и зеленчукови перли
Порция 1

P.Nikolov SASA

1 скарида
2 малки миди Сен Жак
2 черни миди с черупките
1 стрида
лимонов сок
стръкче копър, салвия и кориандър

За зеленчуковите перли:
50 г картофи, изрязани като топчета
няколко кръгли резенчета морков, няколко ромбчета от разноцветни чушки и от целина
20 г масло

За биска:
200 г глави и черупки от скариди
50 г лук
50 г моркови
30 г целина
10 г чесън
1 с.л. коняк
20 г доматена паста
400 г вода
50 г ориз
1 с.л. зехтин

P.Nikolov SASA

Запържете в малко зехтин главите и черупките от скариди и зеленчуците за биска. Налейте коняка и фламбирайте. Добавете доматената паста, разбъркайте, налейте водата и кипнете. След пет минути добавете ориза и варете докато омекне. Пасирайте и прецедете. Подправете с лют червен пипер и сол и дръжте на топло.
Бланширайте нарязаните на ромбчета и перли зеленчуци за няколко минути, след което добавете малко масло в тигана и свалете от огъня.
Задушете черните миди в малко вода. Сотирайте скаридата и мидите Сен Жак в тиган. Отворете стридата и полейте с малко лимонов сок.
Аранжирайте в чиния морските дарове, зеленчуковите перли, налейте внимателно около тях пикантния биск и декорирайте със зелените треви.


Телешки Денвър стек с коричка от гъби и уасаби
Порция 1

P.Nikolov SASA

1 телешки стек от врата, около 250 г

За коричката:
20 г масло
10 г уасаби на прах
50 г гъби, нарязани на кубчета
5 г галета

За гарнитурата:
1 голям картоф, нарязан на дебели кръгове
30 г спанак
30 г масло
щипка смляно индийско орехче
1 ч.л. чеснова паста

За соса:
5 г даши на прах
100 мл вода
50 мл соев сос
50 г масло
няколко капки трюфелово олио

В съд смесете продуктите за соса, кипнете ги и монтирайте с маслото, докато получите гладък лъскав сос. Подправете с трюфеловото олио.
Запечатайте стека на тиган по 2 минути от всяка страна.Смесете продуктите за коричката и я разстелете върху стека. Допечете го във фурна на 180°С за 5 минути, докато стане златист.
Сложете картофите с половината масло, половината чеснова паста и 100мл вода в съд на огъня и задушавайте, докато водата изври напълно. Допечете във фурната до готовност. Бланширайте за сратко спанака в останалото масло, добавете останалата чеснова паста, подправете с индийско орехче.
Аранжирайте ястието, като върху канапе от соса подредите нарязаното месо, а отстрани сложете спанака и картофените кръгове.

P.Nikolov SASA


Матча макарон със сладък боб и маскарпоне, боровинков сос и мисо-карамелен сладолед
За 10 макарона

P.Nikolov SASA

90г белтъци
30г кристална захар
110г смлени бадеми
200г пудра захар
1 ч.л. матча

За пълнежа:
200 г маскарпоне
40 г сладък боб от консерва, отцеден
20 г кристална захар

За соса:
100 боровинков сок
1 с.л. захар

За сладоледа:
100 мл мляко
100 г сметана
100 захар
2 жълтъка
1 ч.л. ванилов екстракт
20 г карамелен сос
20 г мисо паста

плодове за декорация

Направете макароните: В купата на миксера разбийте белтъците докато се разпенят. Добавете кристалната захар и разбивайте, докато се получи лъскав и гладък крем. Добавете добре пресятите пудра захар, матча и смлените бадеми. Объркайте ги с шпатула бързо, но внимателно - трябва да се получи средно гъста маса, която да се спуска на лента от лъжицата. Прехвърлете сместа в пош с кръгъл накрайник, и шприцовайте кръгове върху застлана с хартия тава - около 4см в диаметър и на разстояние един от друг. Оставете ги да позасъхнат за около 30-40 минути. Изпечете макароните за около 15-16 минути на 150°С. Извадете от фурната, и щом изстинат, ги отделете от хартията и наредете върху решетка.
За да направите соса: Кипнете боровинковия сос със захарта и редуцирайте, докато се сгъсти.
За сладоледа: Кипнете млякото, захарта, сметаната и ванилията за сладоледа. Темперирайте жълтъците и ги добавете към млечната смес. Добавете карамеления сос и мисо пастата, охладете и замразете сладоледа.
Аранжирайте десерта в чиния, като оформите кенел от сладоледа и декорирате с плодове по избор.

P.Nikolov_0136Aw













петък, 23 декември 2011 г.

Happy and Yummy Holidays to all of you

Да ни е вкусно на масата и светло в душите, здрави да сме и весели, пък останалото с малко зор ще се подреди :)
Весели празници ви пожелавам и до нови срещи през 2012!

YummyCard

понеделник, 19 декември 2011 г.

Christmas Eve Dinner ☃ Трапеза за Бъдни вечер

Помня, че бях обещала да публикувам по-често статии за срещи с различни хора. Помня, но не мога да се организирам и това си е. Реших, че не трябва да казвам "Не ми стига времето", а да си призная, че просто аз не го умея това с овладяването му. Вероятно голямо значение оказва природният ми мързел? На скоро четох статия за това, какво трябва да има в гардероба си стилната жена. Не запомних много, но една фраза ми се заби дълбоко: "Стилната жена не е мързелива". Хаха. Ясно е вече, че никога няма да съм достатъчно стилна. Но поне ще опитам още веднъж да овладея хаоса на времето, и ето - започвам с публикациите, и то отзад напред, защото просто сезонът го изсиква.

Седмица преди празниците, ще ви запозная с Иглика Мишкова, етнолог, куратор от Националния етнографския музей в София,която направи за GoodFood невероятни постни ястия и ни разказа за традициите, модерността и интерпретацията им на трапезата за Бъдни вечер.

iglika_0028A

Традиционно трапезата за Бъдни вечер се приготвя от постни ястия, защото постите още не са приключили. В различните краища на България има типични местни ястия, но най-разпространените рецепти са задължителните сърмички, бобената чорба, сушените чушки, пълнени с боб, баницата с тиква, обредният хляб, вино, мед и плодове.Хлябът може би е най-важната част от традиционната трапеза– обичайно се е замесвал от най-възрастната жена в семейството и е носител на многобройни религиозни вярвания. В миналато замесването на обредния хляб е било съпроводено от много условности и изисквания, като например какво да бъде брашното, колко пъти да се пресее, да се приготви с мълчана изворна вода, донесена от млада мома или скорошна невеста, да се приготви с квас. Всичко това са неща, които днес трудно биха могли да бъдат спазени, но ако имаме добро желание, можем да си замесим домашен хляб и да го украсим по традиционния обреден начин, като използваме кръстни символи и символите на слънцето за да спазим традицията, а от себе си можем да добавим пожелателните образи на онова, което за нас самите е най-важно и най-желано. Бихме могли да приготвим традиционни ястия, като спазим старите рецепти, по които са готвили нашите баби и прабаби, но също така можем да ги интерпретираме по нов начин, като добавим от себе си нотка от времето, в което живеем, и което неминуемо се отразява върху всички аспекти на живота ни. Ето например традиционната сладка баница с тиква, може да бъде приготвена по нов начин, и като съдържание, и като форма, за да улесним живота си, но и в същото време да спазим традициите. И не е нужно да се паникьосваме как ще докараме броя на ястията, ако някое не ни достига, добавяме ядки, или плодове, или вино, и можем да се насладим на една прекрасна вечер. Защото Бъдни вечер е празник не само на вярата, но и празник, посветен на семейството, и най-хубавата част от него е събирането с любимите ни и най-близки хора около трапезата.

iglika_0064A

Боб чорба и плънка за чушки с боб
4-6 порции, подготовка 15 мин плюс накисване, приготвяне 45 мин.

2 ч.ч. сух боб
2 смлени домата
1 чушка, нарязана на дребно
1 морков, настърган
1 ч.л. мед
чер пипер
щипка сминдух или пръчици от подправката по време на варенето,
1 глава лук, нарязана
чубрица
джоджен
зехтин

Накиснете сухия боб във вода от предната вечер, за да омекне. Сменете водата, и го кипнете. Отцедете, налейте нова вода и кипнете отново. Повторете процедурата още веднъж, след което го оставете да ври до готовност. Добавете смлените домати, нарязаната чушка и настъргания морков, щипка смлян сминдух и нарязания лук. Щом зеленчуците омекнат, отделете част от бобените зърна за плънка на сушените чушки. В останалата част добавете лъжица зехтин и подправете с черен пипер, сол, и джоджен. Сервирайте чорбата топла.

iglika_0068A

За да приготвите чушките, ги накиснете за половин час във вода. Подправете отделените бобени зърна със сол, зехтин, глава нарязан и задушен лук, нарязани на малки парченца сушени домати, мариновани в зехтин и чубрица и напълнете чушките. Запечете във гореща фурна, докато чушките покафенеят.

iglika_0065A

Зелеви сармички по асеновградски
4-6 порции, подготовка 20 мин, приготвяне 35 мин.

1 ч.ч. ориз
1 глава лук, дребно нарязан
1 ч.л. червен пипер
1 щипка чубрица
1 чаена лъжичка джоджен
Щипка кимион на прах
2 с.л. зехтин

Задушете лука в загрятия зехтин, прибавете измития ориз, червен пипер подправките. Добавете малко вода, за да набъбне леко плънката. Завийте малки сармички, с размер на палец. Подредете ги в тенджера, залейте с вода, притиснете с чиния, за да не мърдат, и ги сварете за 20-25 мин.

iglika_0079A

Обреден хляб
600 - 700 г брашно
1 кубче прясна мая (колкото кибритена кутийка)
400 мл хладка вода
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. оцет
3 с.л. зехтин

iglika_0061A_1

iglika_0057A

iglika_0039A

Замесете рядка кашица от маята, захарта, солта, оцета и водата, и малко от брашното. Оставете да шупне за десетина минути. Пресейте брашното в голяма купа, направете кладенче на дъното и изсипете закваската. Замесете меко тесто, накрая добавете зехтина и месете, докато поеме мазнината. Оставете да втаса, докато си удвои обема. Премесете отново, отделете част от тестото за декорация. Основната част направете на кръгла питка, поставете в нея едра монета и оставете да втаса отново. Към отделеното за декорация тесто добавете още малко брашно, оформете на продълговати пръчици и украсете питката според вашите представи и умения. Изпечете на 200°С, докато бухне и стане златиста, около 40 мин.

iglika_0072A

Банички с тиква и ябълки
6 порции, подготовка 15 мин, приготвяне 20 мин.

1 пакет фини кори за баница
300 г тиква, нарязана на кубчета
2 ябълки, обелени и нарязани
50 г стафиди
50 г орехи
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. канела на прах
½ настъргано бобче тонка
кафява захар или мед на вкус
3-4 с.л. зехтин

Нарежете корите на квадратни парчета, намажете ги със зехтин и застелете във форми за мъфини. Задушете леко тиквата, ябълките, стафидите и орехите. Добавете подправките. Напълнете формите с плодовата плънка, поръсете със захар или мед на вкус. Изпечете за около 10-15 мин на 180°С, докато станат златисти. Поднесете поръсени с пудра захар.

iglika_0074A

Средиземноморски ошаф

Сушени кайсии- 8бр., фурми- 4бр, сини сливи- 6бр., смокини -4, стафиди – 50 гр,
Сурови лешници, бадеми и орехи – ядки по ваш вкус
800мл чай с аромат на боровинки
1-2 ч.л. ванилов екстракт
¼ ч.л.канела

Накиснете плодовете във вода от предната вечер. На сутринта отцедете. Пригответе чая и залейте плодовете. Добавете канелата, ядките и ваниления екстракт, подсладете с мед на вкус.


Греяно вино с плодове

500 мл вино
парче портокалова кора, набодена с няколко зърна карамфил
2 плода звездовиден анасон
½ шушулка ванилия
3-4 плода кардамон
2 с.л. мед
пръчица канела

Сложете подправките и виното в съд и ги кипнете на слаб огън, докато ароматите се смесят. Прецедете и сервирайте в кана, която дръжте върху запалена чаена свещ, за да е топло виното.

Иииииии, забравих най-важното, да кажа че Иглика от скоро се нареди в блогърските редици - От всичко по малко - проверявайте, изглежда доста обещаващо :)

iglika_0081A