четвъртък, 19 януари 2012 г.

Zabaglione



4 tuorli
100 g di zucchero
1 misurino di marsala

Montare i tuorli con lo zucchero con delle frustine elettriche per qualche minuti, fino a che avete un composto gonfio e biancastro, si agiunge il marsala, si mette a bagnomaria a cuocere, sempre mescolando con una frusta fino al raddopio del volumeq sempre facendo molta attenzione a mantenere una t bassa (70 gradi C max) e costante.

вторник, 17 януари 2012 г.

Crema pasticera di Maurizio Santin ●



500g di latte
125g di zucchero
4 tuorli
40g di farina
5g di burro
1 bacello di vaniglia

Versare in una casseruola il latte con il bacello di vaniglia diviso in due longhitudinalmente e prtdre a ebollizione.
Raccogliere in una becinella i tuorli con lo zucchero e batterli con una frusta fino ad avere un composto biancastro. Unite la farina setacciata mescolando rapidamente senza lavorarla molto, aggiungere un terzo del latte bollente, mescolare e portare a ebollizione di nuovo il latte rimasto. Versare nella caseruolla il misciuglio di uova in un solo colpo mescolando bene.
Rimettere sul fuoco e quando appaiono 3/4 bolle in superficie togliere la crema dal fuoco e travasarla in una ciotola.
Farla rafreddare mettendo sulla superficie tre fiocchetti di burro in modo che non si formi la pellicola.

Pear Gorgonzola Pecan Salad ✤ Салата с круши, горгонзола и орехи пекан


Преглеждането на архивите понякога може да бъде много полезно. Освен че разчистих маса боклук, си намерих някои забравени и не публикувани тук неща. То малко времето хладно за тая салата, но пък на пазара има всичко необходимо за нея :) Пък и знаете ли с едно розе как върви :) Та така, получавате я днес, пък ако искате, си я пригответе напролет. Ама тогава няма круши.



Салата с круши, сирене горгонзола и орехи пекан

Две шепи смесени салатни листа
1 авокадо
1 круша
лимонов сок
100 г сирене горгонзола
80 г орехи пекан
2 с.л. зехтин

Поставете салатните листа в чиния. Отгоре наредете нарязаните на полукръгове авокадо и крушата, като преди това ги полеете с малко лимонов сок, за да не потъмняват. Добавете сиренето, нарязано на кубчета, и орехите. За да подсилите вкуса им, можете да ги запечете за минута-две на сух тиган. Полейте със зехтина, поръсете с прясно смляна морска сол и сервирайте.



И да използвам момента да ви кажа, че в петък и събота, в новия трейнинг център на Метро ще се проведе първата за България квалификация за участие на континенталните полуфинали за Bocuse d'Or 2013. Ако не знаете какво е това, да ви кажа, че е нещо като Оскарите в кулинарията. Ето тук можете да прочетете повече. Основен организатор е Българската асоциация на професионалните готвачи, на чийто сайт можете да видите програмата и състава на журито. Събитието е отворено за публика, а входът е свободен. Естествено, ще има репортаж :)

неделя, 15 януари 2012 г.

Shaolin Chiang from Taiwan ☼ Шаолин Чианг от Тайван

Шаолин е една от героините на рубриката BG резиденти, върху която работих миналата година. Тъй като статиите станаха твърде любопитни, мисля да ги споделя с вас :)



Срещам се с Шаолин в градината на къщата, която обитава семейството й в Драгалевци. Зелена морава, подстригани храсти и детски играчки в изобилие. Тя и съпругът й, който е холандец, имат три деца – Макси, на пет, роден в Ливан, Вина, на 3 – родена в София, и Тес – на 1, родена (по случайност, както казва Шаолин) в Тайпе.
Шаолин е от Тайван. Макар родът й да е с китайски произход и да е получила китайско възпитание, тя смята себе си за тайванка. Разказва ми, че в културата на Тайван, и в частност в кухнята, голямо отражение има китайското влияние, както и въздействието на други нации. От всичко това, съчетано с местните продукти и подправки, се е създала една особена амалгама от вкусове и миризми, която трудно може да бъде разгадана и разделена на съставните й части.
Шаолин ми разказва, че не обича да спазва рецепти и да готви по предварителен план, а има собствен начин да претворява всяко ястие. Смята готвенето за магичен ритуал, който трябва да чувстваш, и да се вслушваш в нещата около себе си, за да можеш да уловиш особеното настроение на всеки различен момент. Разказва ми за различните регионални кухни в Китай, за обединяващите всички ястия основни съставки – джинджър, чесън и зелен лук, – без които е немислима и една рецепта, за различните видове соев сос.
Казва ми, че не е много запозната с приготвянето на западни десерти. Харесва италианската паста, японското суши, индонезийската и индийската кухня. Когато я питам дали харесва българската храна, уверено изброява редица обичайни препъникамъни за чуждестранното небце – телешки език в масло, шкембе, таратор. Гордо заявява, че умее да приготвя печено агнешко и шопска салата, а любими са й задушените картофки с чесън и копър.
За GoodFood Шаолин приготви няколко от своите любими рецепти, които са типични за кухнята на нейното семейство.



Пилешко къри с картофи

Порции 4;
подготовка 10 мин;
приготвяне 40 мин;



250 г инстантна къри паста
300 г обелени картофи, нарязани
на парчета
4 пилешки бутчета (или пилешко
месо, около 1 кг)
3 лука шалот (обелени и фино
нарязани)
2 стръка прясна лимонова трева
(само светлата част)
1 с.л. олио
500 мл вода (или по-малко, ако иска-
те сосът да е по-гъст)
100 мл кокосово мляко
Нарежете пилешкото месо на парчета. Ако използвате бутчета, можете да оставите костите. Загрейте голям съд и добавете олиото. Сотирайте шалота, докато стане златист и ароматен. Добавете къри пастата и разбъркайте добре.
Добавете пилешкото месо и лимоновата трева, разбъркайте добре и след
минута добавете водата. Покрийте съда и намалете огъня до минимум. След като кърито отново заври, добавете картофите и задушавайте още около 20 мин,
докато пилешкото стане крехко. Добавете кокосовото мляко и кипнете отново. Сервирайте горещо. Можете да оставите кърито да престои една нощ, преди
да добавите кокосовото мляко, това дава възможност на ароматите да
се смесят и месото да стане наистина крехко. В такъв случай трябва да приготвите ястието един ден предварително.



Пилешко “Три чаши”

Порция 1;
подготовка 15 мин;
приготвяне 10 мин;



250 г пилешко месо
6 резена обелен пресен джинджифил
6 скилидки чесън, обелени
2 с.л. тъмно сусамово олио
1 . с.л. соев сос
1 . с.л. оризово вино
1 . с.л. тъмен сладък соев сос
голяма връзка китайски босилек
1 с.л. сода бикарбонат (по желание,
за да придаде крехкост на месото)



Нарежете пилешкото месо на малки късове и мариновайте със содата.
Оставете да преседи десет минути, след което изплакнете обилно с вода. Уверете се, че содата е измита напълно, подсушете месото с хартиена салфетка и оставете настрана.
В тиган загрейте тъмното сусамово олио, добавете джинджифила и чесъна и пържете, докато усетите аромата им. Добавете пилешкото и разбъркайте няколко пъти. Добавете соевия сос, сладкия соев сос и оризовото вино, пържете още минута-две. Покрийте с капак, намалете силата на огъня и задушете за около пет минути. Добавете листата босилек, разбъркайте добре с пилешкото и
сервирайте ястието горещо.

Сладко-кисело свинско

Порция 1;
подготовка 30 мин;
приготвяне 10 мин;



250 г свинско филе, нарязано на хапки
1/2 зелена чушка, нарязана на кубчета
1/2 червена чушка, нарязана на кубчета
2 стръка зелен лук (само бялата част), нарязани на парчета по 3 см
1 резен пресен или консервиран ананас, нарязан на малки парченца
1 скилидка чесън, накълцан
олио за пържене

ЗА МАРИНАТАТА
1 ч.л. соев сос
1/2 ч.л. царевично брашно
1/2 ч.л. оризово вино
ЗА ПАНИРОВКАТА
1/2 чаша вода
2 с.л. брашно
1 с.л. царевично нишесте
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 яйце
1 ч.л. олио
1 щипка сол

ЗА СЛАДКО-КИСЕЛИЯ СОС
1 1/2 с.л. кетчуп
1 ч.л. сливов сос
1/8 ч.л. светъл китайски оризов
оцет
1/2 ч.л. Уорчестър сос
1 ч.л. сос от стриди
1 ч.л. царевично нишесте
1 ч.л. захар
2 с.л. вода

Смесете съставките за маринатата.
Нарежете свинското филе на парчета и мариновайте в продължение на 15–20 минути.
Смесете продуктите за сладко-киселия сос и оставете настрана.
Смесете сухите съставки за панировката, а след това добавете яйцето, водата и олиото и разбъркайте, докато получите гъста смес. Когато свинското месо е добре мариновано, прехвърлете парчетата в панировката и се уверете, че са
добре покрити. В дълбок тиган загрейте голямо количество олио за пържене. Пържете свинското, докато стане златистокафяво. Извадете върху хартиени салфетки.
Загрейте малко олио в дълбок тиган, добавете нарязания на ситно чесън и
се разбъркайте, докато стане светлокафяв, а след това добавете нарязаните чушки и парчетата ананас. Пържете, докато усетите аромата от чушките, и след това добавете сладко-киселия сос. Веднага след като сосът се сгъсти, добавете
месото в тигана и разбъркайте. Добавете нарязания на ситно лук, разбъркайте няколко пъти и сервирайте горещо, със задушен бял ориз.


И накрая едни скаридки бонус, които не влязоха в статията :)

Люти скариди

Порция 1;
подготовка 10 мин;
приготвяне 5 мин;



10 едри скариди,
2-3 скилидки чесън
2 стръка зелен лук
1 парче джинджифил, колкото палец
1 ч.л. черен пипер на зърна
1 с.л. сусамово олио

Обелете и почистете скаридите. Обелете чесъна и джинджифила, нарежете ги на дребни кубчета. Заглейте олиото в тиган, добавете чесъна и джинджифила и пържете докато си пуснат аромата. Добавете скаридите и зърната черен пипер, пържете още две минути. Извадете от тигана и сервирайте топло.

Та-дааааа!



събота, 7 януари 2012 г.

Battenberg Cake ✤ Батенберг кейк

Ех, днес ме сполетя изневиделица един напълно свободен ден! Без деца, кучета, ходене на село или пък работа през уикенда за в къщи (брррр!) След като първо се наспах блажено до към десет (че дали не беше и половина…), пих кафе в мрежата дълго-дълго и се размотавах до безобразие, че чак си доскучах сама на себе си, реших че е крайно време да пробвам стрипа, който Надето си купи и ми даде за уж два дни (срам ме е много, беше преди нова година). За тази цел просто се налагаше да приготвя някаква фотогенична храна. И се сетих, че онзи ден ми беше попаднала една доста съблазнителна рецепта за кейк Батенберг, която беше означена с етикет “За уверените готвачи”. Е как да не се почустваш предизвикан? И речено-сторено: и кейкът е опечен, и стрипът е изпробван. Доста ми хареса, и сега трябва да реша да си купя или не, хаха. За мен остава чуденето, а за вас е рецептата – имате време да го направите утре сутрин за следобедното кафе с приказки ☺



Батенберг кейк с орехи и кафе

(рецептата е на Marry Berry, колкото и смешно да звучи)

За кейка:
100 г меко масло
100 г ситна кристална захар
2 големи яйца
100 г брашно
½ ч.л. бакпулвер
50 г смляно сурово кашу
няколко капки ванилов екстракт
3 с.л. мляко
1 ½ ч.л. разтворимо кафе
25 г орехи, нарязани

За масления крем:
100 г пудра захар
40 г меко масло
1 ½ с.л. мляко

За декорация:
200мл млечна сметана
какао за поръсване
няколко цели орехови ядки



Загрейте фурната до 160°С. Отрежете парче хартия за печене с размери 20 х 28см. Прегънете го през средата и направете 4 см плоха, така че да раздели 20 см квадратна форма на две равни части. Намажете формата с масло и я застелете с приготвената хартия, убедете се, че гънката е точно в средата, за да станат еднакви двете части на кейка.
Сложете маслото, яйцата, захарта в купа и разбийте на пухкав крем. Добавете брашното, бакпулвера и смляното кашу, объркайте. Отсипете малко повече от половината от сместа в друга купа. Прибавете ванилията и половината мляко. Към другата част добавете кафето, разтворено в другата половина от млякото и нарязаните орехи. Пресипете двете смеси в подготвената форма – бялата в едната половина, кафявата – в другата.
Заравнете повърхността и изпечете за около 35-40 мин. Оставете да изстине леко във формата, след което го извадете, отстранете внимателно хартията и охладете напълно върху решетка. Отрежете неправилните краища и разделете всяка част от кейка на две дълги ленти.
За масления крем смесете пудрата захар с маслото и млякото и разбийте на гладък крем. Залепете заедно една бяла и една кафява лента с част от масления крем. Отгоре намажете по-голямата част от останалия крем, сложете отгоре шахматно останалите две ленти, като ги слепите с последния маслен крем.
За декорация използвайте разбитата сметана, поръсете с какао и украсете с орехите. В оригиналната рецепта смлените ядки са бадеми, и покритието е от марципан, но в днешния снежен ден хич не ми се излизаше да търся и ги заместих с каквото намерих в шкафа. С което искам да кажа, чувствайте се свободни да импровизирате в реализациите си ☺.


понеделник, 2 януари 2012 г.

Happy New Year! ☃ Честита нова година!

Ето ни оттатък - прескочихме като едни пепеляшки дванадесетия час. Прибрахме в гардероба роклите, измихме чашите от шампанското, но си запазихме тапата със златната телена кошничка, ей така, да ни припомня :)
И за да ни върви новата година на приятни изживявания, излязохме на първия за годината стрийт. Резултатите или по-скоро част от тях, споделям с вас. Всяка прилика с действителни лица е случайна :)

street_0002w
Първо срещнахме едно куче, което продаваше шалове :)

street_0003w
После видяхме един татко, който возеше щерка си с шейна :)

street_0005w
После, вдигахме гълъбите пред Седмочисленици (няколко пъти)

street_0007w
След това снимахме минувачите :)

street_0020w
А пък след това експлорвахме софийските потайности :)

street_0024w
С делови вид крачихме по улиците :)

street_0026w
Проверихме кога ще е новото зареждане в Гастроном :)

street_0034w
След това търсихме Мария Лу, обаче я нямаше, въпреки че беше писала във фейса, че е на работа :)

street_0044w
Междувременно клякахме зад разни саксии :)

street_0047w
И си правихме снимки ала Сарториалист :)

street_0049w
След което намерихме едни ужасно фотогенични столчета :)

street_0053w
И, разбира се, трябваше да ги опитаме стават ли за сядане :)

street_0056w
Междувременно си бяхме намерили и още компания :)

street_0061w
Която също трябваше да опита столчетата :)

street_0069w
След това открихме вървенето назад :)

street_0072w
И номер 16 :)

street_0074w
Разбира се, имаше и драми, които обаче се решават лесно с предложение за горещ шоколад :)

street_0083w
И ето, че няма и следа от тях :)

street_0086
После снимах същия сюжет, който снимам всяка зима, само лицата са други

street_0094w
Накрая завършихме в Лайм :)

street_0096w

street_0105w
Или по-точно, до една стена с графити :)

IMG_0933 copy
И накрая, самата аз през обектива на Рибка-Бананка-Миленка :)