неделя, 27 май 2012 г.

Double Chocolate Tart ✺ Двойно шоколадов тарт



Double Chocolate Tart

200g caramelized chocolate biscuits
2 tbsp brown sugar
½ tsp sea salt flakes
75g butter, melted
½ cup cream
100g dark chocolate (70% cocoa), chopped
pinch of ground black pepper
250g condensed milk
1 tsp vanilla extract
4 egg yolks
1 tsp icing sugar
1 tsp raw cocoa



Preheat oven to 180°C.
Place biscuits, sugar and salt in bowl of food processor and process to fine crumbs. With motor running, drizzle in melted butter. Line tart mold with biscuit crumbs, pressing evenly and refrigerate until required.

Melt cream and chocolate together in heatproof bowl over saucepan of gently simmering water. Stir until chocolate has just melted. Remove from heat.

Whisk slightly together condensed milk, vanilla and egg yolks in medium mixing bowl. Add to chocolate and cream, sprinkle with ground black pepper and whisk to combine.

Pour mixture into prepared biscuit base and carefully place in oven. Bake for 30 mins until just set. Remove tart from oven and cool to room temperature.


Двойно шоколадов тарт

200 г карамелени бисквити
2 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. смляна морска сол
75 г масло, разтопено
1/2 ч.ч. сметана
100 г тъмен шоколад (70% какао), нарязан
щипка смлян черен пипер
250 г кондензирано мляко
1 ч.л. ванилов екстракт
4 жълтъка
1 ч.л. пудра захар
1 ч.л. сурово какао


Загрейте фурната до 180°C.
Сложете бисквитите, захарта и солта в купата на фууд-процесор и ги смелете на фини трохи. Докато моторът работи добавете стопеното масло. Покрийте дъното на приготвената форма за тарт (диаметър около 22-24см) с полученото тесто, като притиснете добре по дъното и стените. Охладете, докато стане време за печене.
Затоплете сметаната и шоколада върху съд с къкреща вода докато шоколадът се разтопи. Разбъркайте за да се смесят добре. Разбъркайте леко жълтъците, кондензираното мляко и ваниловия екстракт. Добавете към шоколадовата смес, поръсете с черен пипер и разбъркайте.
Налейте сместа върху подготвената бисквитена основа и поставете във фурната. Печете около 30 мин, докато повърхността леко стегне. Извадете от фурната и охладете преди сервиране.




сряда, 23 май 2012 г.

Dobrin Atanasov ✣ Добрин Атанасов


Продължавам с поредицата от публикации за младите таланти на кулинарната сцена. Този път срещата ни е с Добрин от столичния Метрополитън.


Добрин Атанасов, който през 2011г. спечели бронза на Национална Кулинарна Купа, е само на 22 години.



Завършил е Професионалната гимназия по туризъм Алеко Константинов в Банкя. Интересът му към готварството не е продиктуван от някой член в семейството, а е възникнал съвсем самостоятелно покрай телевизионни предавания, книги и интернет. Самостоятелно взема решението си да започне да учи готварство, и след завършване на училище получава шанса да попадне в кухнята на елитен столичен ресторант, в екипа на Андре Токев, след което следва работата в сегашния му екип под ръководството на Андрей Стоилов, за когото казва, че чувства като свой ментор.




Казва, че страстта му не е ограничена в определен жанр от кулинарията, а иска да знае всичко за нея във всичките й аспекти – от студената кухня до десертите, включително и сомелиерството. Любима напоследък му е източно азиатската кухня – японска, китайска, тайландска. За българската кухня, за която прави уточнението, че няма нещо, което да наречем типично българско, казва, че обича да приготвя и да хапва яйца по панагюрски, или постен гювеч – предпочита постните ястия. Смята, че за да приготвиш едно ястие, трябва да го харесваш, за да можеш да го направиш както трябва.
Добрин приготви три рецепти, които ви предлагам да видите:


Карпачо от октопод със салата с маслинов винегрет и доматени брускети

порции 2, подготовка 120 мин плюс охлаждане, приготвяне 20 мин.

ЗА КАРПАЧОТО ОТ ОКТОПОД
1 октопод около килограм
1 парче целина
1 парче пащърнак

ЗА ЗЕЛЕНАТА САЛАТА
1 шепа микс салатни листа
1 с.л. маслинов винегрет

ЗА БРУСКЕТИТЕ
4 препечени филийки от франзела
4 с.л. домати конкасе
1 с.л. песто
ЗА ДЕКОРАЦИЯ
Чери домати
Диви гъби
1 с.л. зехтин

Сварете октопода с целината и пащърнака за около 2 часа. Разделете го на пипала, подредете ги едно до друго и завийте стегнато със стреч фолио. Охладете за около 3 часа в хладилник, най-добре за цялата нощ. Развийте фолиото и нарежете на тънки резени. Подредете ги в чиния.
Овкусете салатата с винегрета и я сервирайте в средата на чинията в пръстен от краставица. Разбъркайте доматите конкасе с пестото и ги разпределете върху брускетите. Декорирайте чинията с чери домати, диви гъби и струйка зехтин.


Патешко филе с аспержи, поширано яйце и аранчини
порции 2, подготовка 30мин, приготвяне 30 мин.

1 парче патешко филе
1 шепа свежа рукола
1 с.л. запечени кедрови ядки
6 бр. зелени аспержи
1 с.л. масло
2 яйца
1 с.л. амарант
3 с.л. майонеза
1 с.л. сос кимчи

ЗА АРАНЧИНИТЕ
100г ориз за ризото
1 с.л. масло
1 глава лук шалот, нарязан
30 мл бяло вино
400мл зеленчуков бульон
50 г пармезан, настърган

Пригответе аранчините: Загрейте маслото, запържете лука и ориза, налйте виното. Щом се изпари, наливайте по малко от бульона, докато оризът се свари. Добавете настъргания пармезан и разбъркайте. След като изстине, оформете малки топки, които панирайте с брашно, яйце и галета и изпържете в добре загрята дълбока маслена баня.
Бланширайте аспержите във вода, след което ги глазирайте с маслото.
Запечете патешкото филе на загрят тиган и довършете готвенето във нагорещена до 200 С фурна още за около 6-8 мин. Нарежете го на средно дебели резени и сервирайте върху легло от рукола. Поръсете с кедровите ядки. Добавете в чинията аспержите.
Смесете майонезата и соса кимчи, и оформете три малки кръга във всяка чиния. Отгоре поставете аранчините.
На силно загрят тиган, покрит с капак, пригответе пуканки от амаранта.
Поширайте яйцата, внимателно ги пренесете върху аспержите и поръсете с пуканките от амарант.


Мраморен чийзкейк
За форма с диаметър 26см

ЗА ОСНОВАТА
250 г шоколадови бисквити, натрошени
120 г меко масло

ЗА КРЕМА
300 г сирене тип Филаделфия
200 г захар
2 пак. Ванилова захар
300 г разбита сладкарска сметана
15 г желатин
100г черен шоколад, разтопен
ром или ромова есенция

ЗА ГЛАЗУРАТА
1 кутия компот от манго

Разбъркайте бисквитите с маслото и направете на тесто. Разстелете по дъното на приготвената форма и притеснете добре. Охладете за около час.
За крема разбъркайте сиренето и захарта, добавете ванилията, разтопения желатин и накрая прибавете разбитата сметана. От получената смес отделете 1/3 и към нея добавете разтопения шоколад и рома.
Върху охладената основа изсипете от белия и кафевия крем и ги разбъркайте с лъжица, така че да се получи мраморна шарка.
Пасирайте компота от манго, прецедете и залейте десерта преди да сервирате. Украсете според желанията си със пресни плодове, или плодов сос.

неделя, 20 май 2012 г.

Wild Mushrooms Milk Soup ☂ Млечна супа с диви гъби



Дълго време ми отне мисленето какво да го правя този блог. Всъщност, не мислех през цялото време, защото като се сетех колко отдавна не съм публикувала нищо, направо не ми се мислеше по този въпрос, и направо спирах да мисля. От време на време се сещах, и само при мисълта, че трябва да реша какво да правя, ми се изпаряваше цялото вдъхновение. Напоследък никак нямам вдъхновение. Една умора ме гнети, не знам дали е пролетна или някаква друга, но никак не я харесвам. Честно казано, дори дъжда го посрещам с примирение, казвам си - ето, светлината днес хич никаква я няма, какво да мислим за снимки? Така де, когато искаш да си намериш оправдание, цялата природа се съюзява с теб, нали така.
В крайна сметка, днес сутринта, инспирирана от едни прясно набрани челядинки (знаете ли какво са челядинките? и защо се наричат челядинки а не челадинки?)и последвалата ги супа, реших че ми се иска да я снимам тази супа и така - речено-сторено.

Wild Mushrooms Milk Soup

Та по темата с челядинките. Това са първите пролетни гъби, които израстват по поляните и планинските ливади. Най-много се срещат из пасищата. Растат на групи, понякога правят цели пътеки, или пък самодивски кръгове. Като челяд са. За това се казват така, челядинки. Те са любимите ми гъби. До такава степен, че даже веднъж с мисълта, че ям челядинки (а те бяха едни синьо-лилави доста предупредителни на цвят не-челядинки,брани през октомври в гората), имах близки срещи с гъбените натравяния. За свое оправдание ще кажа, че съм била на около 12, и да се чудиш на акъла на баща ми, който ме е оставил да ги набера и да ги сготвя че и да ги изям тези очевидно не-челядинки. Както и да е де, от тогава минаха много пролети, и вече добре знам коя гъба за какво става, и мога да ви уверя, че челядинките са чудни на супа.

Wild Mushrooms Milk Soup

Какво ви трябва:
На първо място, видно е, челядинки.
За една тенджера супа, за да речем четирима, са достатъчни около 4-5 големи шепи гъби.
Равни количества вода и прясно мляко,
една глава лук,
сол,
малко зехтин,
черен пипер на зърна
и дафинов лист.

Нарежете лука на ситно и го задушете в малко зехтин. Залейте с гореща вода, кипнете. Добавете гъбите и подправките, долейте и млякото. Варете на тих огън, за около 10-12 минути, колкото гъбите леко да омекнат. Ако искате супата ви да стане по-плътна, можете да добавите малко брашно, размито с вода. Аз лично я предпочитам без тази добавка. Можете да добавите стръкче мащерка, ако случайно сте изчистили тревичките толкова внимателно, че нито стрък не е останал :)

Wild Mushrooms Milk Soup

Сипвате в големи купи, добавяте любимия си хляб или какъвто имате, и се наслаждавате на вкуса.
Накрая за десерт добавям и близък план на китка от градината, с дългоочаквания лилав алиум, който дойде чак от Амстердам преди около 3-4 години, и едва от миналата година цъфти. Само да можех да се преборя някакси с всички тези гризливи твари, които ми нападат цветята!

Lila Flowers From My Garden