вторник, 25 декември 2012 г.

Ocean trout mousse o Мус от океанска пъстърва

 
For English version scroll down  
Честита коледа!
Тази година почивните дни се подредиха много добре – имах на разположение цели три дни за готвене! Предната седмица почти бях избистрила менюто (големи планове), дори успях да напазарувам в петък. И така, в събота сутринта, изгоних всички домашни любимци по разни задачи и посоки (остана само едната котка!) и започнах голямото готвене. В общи линии, менюто включваше два терина, един мус от пъстърва, класически зелеви сарми с кълцано месо и патица, изпечена с кисело зеле. А, и една огромна купа с руска салата, и петте вида сладки, които бяха вече изпечени, та не влизат в сметката. За терините ще има отделен пост, тъй като не мога да ги подмина без нужното уважение. Сармите и патицата не са много интересни, нито пък руската салата, така че днес (и защото го обещах още за вчера на Ирина Купенска) получавате рецепта за мус от норвежка пъстърва, който може да се приготви и със сьомга, разбира се, или пък с обикновена речна пъстърва. 
Мус от океанска пъстърва
Какво ви трябва:
1 голяма океанска пъстърва (около 600 г)
1 голяма връзка копър
1 лимон или лайм
2 клонки мащерка
2 глави лук шалот
1 кутия крем сирене
100 мл сметана
сол
бял пипер
масло за заливане 
Най-напред си купувате една пъстърва - полярна, океанска, норвежка... наричат я с много имена. Гледайте да е прясна - месото й трябва да е розово-оранжево, а очите бистри. Ако нямате опит в чистенето на риба, помолете да я изчистят в магазина, на повечето добри рибни щандове предлагат тази услуга.
След това ви трябва 2/3 от копъра и лимон, а може и лайм. Нарежете лайма на резени, копърът може да остане цял. Сложете рибата върху парче фолио, напълнете я с една трета от копъра и лимоновите резени, а останалите сложете от двете й страни. Посолете и поръсете със смлян черен пипер. Може да добавите и клонка мащерка. Завийте фолиото и печете на 180-200С за около 40 мин, в зависимост от размера на рибата, ако е по-едра може и един час и повече.
Можете също така да нарежете рибата на парчета и да я приготвите на пара.
След като е готова, я оставете да се охлади. През това време нарежете шалота на едро, сложете го с останалия копър в кухненски робот и го смелете колкото можете по-фино. Пригответе няколко бурканчета с капачки, в които ще сложите готовия мус. Щом рибата е охладена, махнете лимона и зелените подправки, почистете я от кожата и костите, и я добавете към блендирания лук. Блендирайте, добавете крем сиренето, блендирайте отново, и с работещ мотор добавете на струйка сметаната. Подправете с още сол и пипер и насипете муса в бурканчета. Щом се охлади и стегне, разтопете маслото и залейте с тънък слой всяко бурканче. можете да сложите зрънца розов пипер и стръкчета зелена подправка за украса. Охладете и сервирайте с хрупкави филийки хляб.
 



































Ocean trout mousse 
What do you need:
1 ocean trout (600g)
1 big bunch dill
1 lemon or lime, sliced
2 sprigs thyme
2 shallots, quartered
1 box cream cheese (250g)
100ml cream
salt
white pepper
butter for topping
Put the trout on piece of aluminium foil. Season it from inside and stuff it with 1/3 of the dill and half of the lemon slices. Arrange the rest of the lemon and some more dill (preserve 1/3 for blending) on top, sprinkle with salt and pepper, add the thyme and wrap the foil. Bake on 200C for approx. 40 min or more for bigger fish – check if it’s done. When cooked, leave to cool.
Put the shallots and remaining dill in a food processor and blend as fine as you can. Discard the lemons and herbs from the fish, discard the skin and bones and add the flesh to the food processor. Blend it, add the cream cheese and with the motor running pour in the cream. Wizz again, season on taste and pour the mousse in small jars. Live it to cool. When completely cold, melt the butter and pour a thin layer on top. You can put some red pepper and green herbs for garnish. Cool and serve with crunchy bread. 
Enjoy! 

петък, 21 декември 2012 г.

The Christmas Cookies! ☃ Коледните курабийки!

As I notice lately among the bloggers that do not post very frequently there is a trend of making "Big Christmas posts" as an attempt to compensate the lack of regular writing :) And because I am just like them, here it is, my "Big Christmas Post" - The Christmas Cookies! This year I had not any time (as usual, hahah) to try and develop recipes, so I opened Pinterest, and there I went into the sea of cookies. And till the world has not ended yet, here it is my own approach of some of my favorite ones!

First are the Chocolate-Peppermint Wafers, that come from Real Simple




After them I made the Mexcian Chocolate Earthquake Cookies from spoonforkbacon



Then I made the unusual decorated Linzer Cookies from hanielas, which are almost the same as my own, but there's no ground almonds in them (but I put some)




And after that.... I made the  Chocolate brownie cookies from greedygourmand




And in the end, my friends...... :)
I made my own Cantucini di Natale - The Most Incredible Christmas Cantucini Ever 
as I changed slightly the kind of nuts and fruits and flavors for just a little twist :)





And finally an iphone snapshot from today - all the beauties together :)


Както напоследък забелязвам, сред блогърите, които не постват редовно, се наблюдава една тенденция на създаване на "големи коледни постове" :) Нещо като компенсация, като един вид наваксване или кой знае - защита на западащото реноме? Но така се случи и при мен тази година, и без повече приказки на вашето внимание моят Голям Коледен Пост (да не се бърка с постене, защото съдържа ужасно много масло!) - Коледните курабийки! Тази година нямах никакво време (както обикновено, хахах) за да пробвам и измислям рецепти, затова отворих Пинтерест и потънах в морето от курабийки. И докато светът още не е свършил, ето моят прочит на някои от моите любими.

Първи са Шоколадово-ментовите бисквитки, които идват от Real Simple. 

2 ½ ч. (300 г) брашно
¼ ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол
240 г меко масло
¾ ч. ( 150 г) захар
1 яйце
1 ч.л. ванилов екстракт
150 г разтопен черен шоколад
2 ментови захарни пръчки, натрошени

Смесете в купа брашното, бакпулвера и солта.
С миксер разбийте на крем маслото и захарта, добавете яйцето и разбивайте, докато стане пухкав крем, около 2 мин. Добавете ванилията.
Намалете скоростта на миксера, и постепенно добавете брашното. Бъркайте само докато се смеси. Направете на топка, увийте във фолио и охладете за поне 1 час.
Загрейте фурната на 180°С. Разделете тестото на две. Върху набрашнена повърхност разточете на 3-4 мм дебелина. Изрежете квадратчета около 3-4 см. Прехвърлете в тава, застлана с хартия и охладете за 15-20 мин.
Изпечете за около 12-15 мин, докато леко започнат да се позлатяват. Охладете леко в тавите, след това прехвърлете върху решетка.
Потопете всяко квадратче до средата в разтопения шоколад, отцедете излишното. Подредете върху тава, застлана с хартия и поръсете с натрошените парченца от ментовите захарни пръчици. Оставете да се охладят окончателно.


След тях направих Мексиканските шоколадови земетръсни сладки от spoonforkbacon.  

Мексикански шоколадови земетръсни курабийки


230 г черен шоколад (минимум 60% какао), нарязан
110 г мексикански шоколад с добро качество , нарязан
60 г масло
¼ ч кафе еспресо (или 1 с.л. разтворимо)
2 ч.л. мляна канела
1 ч.л. лют пипер
1 ч.л. кайенски пипер (ако нямате – без него)
1 ч. плюс 2 с.л. смлени бадеми
80 г брашно
¾ ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол
3 яйца 
-->
½ ч. кристална захар
за овалване:
½ ч. кристална захар
½ ч. пудра захар

Разтопете шоколада и маслото на водна баня, добавете кафето, канелата и пипера, разбъркайте и оставете леко да се охладят.
Смесете брашното, смлените бадеми, солта и бакпулвера в купа.
Сложете яйцата и захарта в купата на миксера и разбийте на пухкав крем. С работещ мотор добавете шоколадовата смес на тънка струйка. Съберете сместа с шпатула и добавете брашното, объркайте. Пресипете сместа в купа, завийте с фолио и охладете за минимум 3 часа (може и цяла нощ).
Загрейте фурната на 170ºС. Направете тестото на топчета, и ги оваляйте първо в кристаланата, а след това в пудра захарта. Работете бързо и със студени ръце, защото тестото е като ганаш и ще се разтопи бързо. Сложете ги върху тава, застлана с хартия, на големи разстояния, защото ще се разлеят. Печете 14-16 мин, докато курабийките се разпукат. Охладете поне 10 мин преди да сервирате :). Трябва да са хрупкави отвън и меки отвътре.

После приготвих необичайно декорираните Линцери от hanielas, които са почти същите като моите, но нямат смлени бадеми (но аз сложих). 

Линцер курабийки
(за около 20-22 двойни)

230 г меко масло
130 г пудра захар
3 жълтъка
2 ч.л. ванилов екстракт
450 г брашно
¼ ч.л. сол

С миксер разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете жълтъците и ваниловия екстракт, разбийте отново. Добавете брашното и леко го разбъркайте с шпатула. Направете го на топка, завийте във фолио и охладете за поне 1 час.
Загрейте фурната на 180ºС, застелете две тави с хартия за печене. Върху набрашнен плот разточете тестото (на порции) с дебелина 3 мм. С форма за линцерови сладки изрежете кръгове, колкото цели, толкова и с дупки. Прехвърлете ги върху тавите и печете 7-9 мин, докато леко порозовеят по ръбовете. Не препичайте! Оставете ги да изстинат напълно. Намажете целите кръгчета със сладко и залепете отгоре кръгчетата с дупките. Можете да поръсите с пудра захар, а можете и да ги направите малко по-специални, като разтопите шоколад и потопите крайчетата им, а после ги поръсите с разноцветни захарни топчета. Добре е да направите това на следващия ден, когато сладкото ще е споило бисквитките.

И след това.... направих Шоколадовите брауни курабийки от greedygourmand.

Шоколадови брауни курабийки

30 г брашно
¼ ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
2 големи яйца
130 г захар
1 ч.л. разтворимо кафе
1 ч.л. ванилов екстракт
30 г масло
150 г черен шоколад, минимум 70%, нарязан
60 г черен шоколад, нарязан
80 г шоколадов чипс (или заменете част от него с нарязани ядки)

Загрейте фурната на 190°С. Застелете две тави с хартия за печене.
В малка купа смесете брашното, бакпулвера и солта. В купата на миксера разбийте леко яйцата, добавете захарта и ваниловия екстракт и разбийте на пухкав крем.
Разтопете шоколада и маслото на водна баня, добавете разтворимото кафе и разбъркайте. Внимателно добавете шоколадовата смес към разбитите яйца и разбъркайте леко, трябва да останат следи като облаци. Внимателно добавете брашното и разбъркайте с шпатула. Добавете шоколадовия чипс (или ядките) и объркайте отново. Ако сместа е твърде течна, оставете я да престои 5 мин. С лъжица направете малки купчинки от сместа върху тавите за печене (оставете разстояние, защото се разливат) и изпечете за 8-9 мин, докато се напукат леко. Охладете върху решетка, преди да извадите курабийките от тавите.

И накрая, приятели мои.... :)
Изпекох моите собствени Най-невероятни коледни кантучини -  The most incredible Christmas cantucini ever,  като леко промених вида на ядките, плодовете и ароматите, за да има нов нюанс :)

След което напълних две кутии със сладки и едната споделих с колегите в редакцията, а другата занесох на приятелския преколеден обяд на Валерия :)

вторник, 11 декември 2012 г.

Favorite sandwiches o Любимите сандвичи

Да приемем, че днес рецептата е нещо като... кавър... на снимка, рецепта, идея по любима тема. Видях сандвичите в списание преди време. Дълго се чудих дали да ги изплагиатствам. После реших, че поне мога да си ги направя за обяд :). След това си казах: готово, направени са, изглеждат доста приятно. Няма ли поне да ги снимаш? Ами, снимах ги, разбира се. Почти се здрачаваше, снимките не ми харесаха и така и си останаха на хард диска. До днес, когато Bridge започна да ми казва, че I need to purge the cache, каквото и да значи това, но обикновено е знак за препълване. Разлистих 5-6-8 месеца назад и... О, сандвичите! Леко ги шарпнах, малко вдигнах контраста и сатурацията, и дали заради дистанцията на времето и носталгията, но нещо си ги харесах. И реших да ги споделя с вас.



Те почти нямат рецепта, но в общи линии са четири вида. От горе в посока на часовника:
1. Крем сирене, домати и моцарела с пресен босилек.
2. Брезаола с краставички и настъргано пармиджано.
3 и 4. Прошуто, маринован артишок и листенца салвия.
5 и 6. Риба тон, каперси и варено яйце върху тънко намазан с масло хляб.

Ако няма да ви се наложи да се прибирате отнякъде шофирайки, допълнете тази приказка с чаша вино. Мисля си, че едно розе ще е може би най-добрият избор, нещо от рода на Nobile Rose или Le Rose на Katarzyna.

неделя, 9 декември 2012 г.

Christmas Decoration From Your Kitchen ☃ Коледна декорация от кухнята



Този уикенд успях да си намеря цяла събота преди обед само за мен. Направо невероятно! И тоооолкова приятно. Трябваше да деля апартамента само с една котка. Не съм ви я показвала още, защото няма прилични снимки. Тя е дъщеря на наследената ни на село котка, която познавате и напълно прилича на майка си. Обзаведохме се с нея наскоро и помилост и временно, защото е от почти есенните котета и нямало да изкара зимата навън. Такава огън беля-котка аз не бях виждала. То и майка й е змей горянин, и сложената маса не бива да се оставя и за миг без пазач, но това малкото, хем е диво, хем има много място за бели, хем е силно привлечено от водата. Намери всички източници на вода в къщата и е хипнотизирана. Най-много обича да посещава банята след като някой си е взел душ :) Та поради това ново попълнение на редиците на домашните животни тази година коледната декорация е силно обрана. Реших да направя няколко снимки и да споделя решението за тази година - минимум средства/максимум ефект. Използвахме стъклени съдове, които така или иначе има във всяка къща (признавам, че у нас може би са маааалко повече, но това е тема на друг разговор). Харесахме си сухи клонки от дърветата в парка, откъснати по време на сутрешна кучешка разходка. Боядисахме ги с бяла боя (ще проверя марката и ще добавя). Извадихме малко златисти топчици, панделки и други дребни декорации от миналогодишната елха, и ги завързахме по клонките. Добавихме чаени свещички в бурканчета, малко бонбони в златисти обвивки, сложени в стъклен съд. Нещата започнаха да придобиват приятен вид.



Добавихме купа с мандарини - клементини - нашите любими :)



Добавихме стъклена кана, купена от магазин за втора употреба (шшшшт!) и стъклено бурканче, пълно с малки десертни лъжички, които проблясват деликатно.



Любимото ми нещо сред декорацията е това ангелче, направено от паста, купено преди доста години от благотворителен базар на ДБМ, и направено от сръчните ръце на Петя (не знам защо спря да снима това момиче?). Вчера лудата ни котка го събори и то се счупи, но успях да го залепя.



Колекцията от лъжички... не е само това. Но тук са най-любимите ми, събирани от всякакви места, донесени от приятели, спомени.



Добавихме към цялата картинка и два почти изсъхнали нара, които рибарската дружина донесе от есенния паламудски риболов в Приморско. И още бели клони в голямата стъклена ваза. И две доста сташни златнотелчести еленчета, които обаче много хубаво се бокират :)



А може също да затворим накоя мандарина като съкровище под стъклена форма за пудинг?




Или да сложим купчината мандарини в стойка за торта?



Или пък да ги подредим под висок стъклен купол?



Всъщност, дори едно клонче с малка блестяща топчица и дребно закачено украшенийце, сложени в чашка или вазичка, могат да ви направят къщата по-весела и закачлива.










неделя, 2 декември 2012 г.

Choco cakes ✹ Шоколадови тортички




В чест на това, че е втори декември, (първи просто го пропуснах поради едни или други причини....), искам да сервирам едни малки сладкиши, които можете да си направите за закуска или пък за следобедно кафе. Малко късно ги публикувам, но това е, както се разбра, защото не подлежа на организиране и още по-малко съм способна на организация от сорта на "Очаквайте в блога скоро...тииийййзззз..." :) Светът е шарен, и затова е хубав.

Така че, на вашето внимание - шоколадовите тортички!



Всъщност, май не са шоколадови, защото се оказа, че в шкафа няма подходящ шоколад, и ги направихме с какао :) Но пак са си кафевички, и с какао или с шоколад - са твърде вкусни, за да разсъждаваш много-много.



Рецептата е семпла:
3 яйца
120 г захар
150 г брашно
30 г какао (или 100 г разтопен шоколад)
125 г масло
1 пак. бакпулвер
3 с.л. прясно мляко
2 с.л. мед
2 с.л. марсала
вода от портокалови цветчета
настъргано бобче тонка (за разкош, а и защото му дойде сезонът)




Разбийте яйцата, захарта и мекото масло на пухкав крем. Постепенно прибавяйте брашното, смесено с бакпулвера и какаото и смесените мед, мляко и марсала. Добавете настърганото бобче тонка и няколко капки от портокаловата вода (ако използвате шоколад, добавете го сега). Можете да бъркате и с миксера. Изсипете в 12 формички за мъфини или пък за малки кексчета или пък в нормална голяма тавичка, леко намазани (и набрашнени, ако не са силиконови). Печете в предварително загрята до 180°С фурна около 15-20 мин, до готовност - проверете с клечка.
Оставете да изстинат във формите, извадете и наръсете с какао.