сряда, 29 май 2013 г.

First steps into diplomacy




Днес имах необикновено преживяване, първо по рода си в живота :)
Обяд в резиденцията на Негово превъзходителство посланикът на Кралицата, лейдис енд джентълмен! Както беше казала дъщеря ми, повод, в който да използваш фразата "Him I've heard of" :)))) Поводът бяха Британските седмици в България, инициатива от повече от двадесет събития в най-различни области от културния и научен живот, протичащи под надслова "This is GREAT Britain". Можете да прочетете с подробности програмата на оставащите събития на страницата на британското посолство. Специално за частта Food is GREAT Britain беше поканен шеф готвачът Алън Коксън, който приготви менюто за въпросния обяд. А обядът, лейдис енд джентълмен, беше наистина камерно събитие - Негово превъзходителство Джон Алън и съпругата му, служител на посолството и ние - петима поканени - все дами от различни медии.



Резиденцията е прекрасна къща, лъхаща на стара аристокрация, с поизтъркан плюш и поизносени мебели, но очарователна с високите си тавани и витаещ британски дух.

фотография Google street view
 
Настаниха ни в трапезария с огромни прозорци с просто идеалната за снимки светлина, идваща от дясно - като по учебник! И сега представете си чувството, когато намерих мястото си на масата точно от дясната страна на посланика :))).

 

Помислих си със съжаление, че така ще си остане без снимки този обяд, но в мига на сервиране на първото ястие и посланика, и съпругата му извадиха мобилните си телефони и документираха чиниите. Тогава реших, че и аз мога, та ето сега, получавате и снимков материал към разказа.



Менюто беше стегнато и кратко - три ястия, като първото беше абсолютна изненада, защото името му не ми говореше абсолютно нищо - Tiritas. Оказа се сьомга, приготвена по подобен на севиче начин, гарнирана с манго, авокадо, червено цвекло и бавно карамелизирани домати, украсена с пържени оризови нудълс, които приятно контрастираха с хрупкавостта си на останалите иначе нежни текстури в чинията. Честно казано, изненадваща комбинация, и не твърде отговаряща на представите ми за баланс.



Основното беше ясно, но това ясно се оказа най-възхитително нежното телешко, което скоро бях опитвала, в пълна хармония със заобикалящите го грейви сос и зеленчуци. Мариновано в продължение на 12 часа със специалния оцет на готвача, приготвено във вакуум на ниска температура за дълго време, то беше почти сурово, а в същото време възхитително ароматно. Енира 2012 му партнираше забележително!



Десертът беше чийзкейк, по думите на Алън Коксън Британски печен чийзкейк, по старинна рецепта от 16 век, намерена в Англия, което определено потвърждавало британския му произход.



Вината, които придружаваха ястията, бяха български, като изключим просекото към десерта.




Като заключение: утре - четвъртък, в пет следобед, Алън Коксън ще прави демонстрационно готвене в Пикадили - Сердика, а в събота в Британската резиденция за пръв път в историята си ще има ден на отворените врати, като всички са добре дошли, а в градината ще се сервира чай със сладки :)


събота, 18 май 2013 г.

About "Farmers" or.... actually not




After more than a month with no publications, I thought it will be good idea to start a new page called Places, about the street food in Bulgaria. I wanted to talk about new places that had opened recently in town and share my thoughts with you.
And when last night my daughter told me that there was a new place on Shishman str, called Farmer's, I decided to go there and give it a try.
Well, I headed to the city, parked the car on the paid area and walked to that place. I came in, said "Hello" to the staff and gave them my business card saying who I was and what I  wanted. I explained the manager that I'd like to take some pictures of their place and write an article about them in my blog, because I like their concept. Imagine how puzzled I felt when the guy said "No"? He meant, I could not take pictures without their owner's allowance. I told the guy that I would not probably be back just for making pictures there, but it did not changed the situation.
So I went out and ended with an outside photo of the place, and that is that you get today. A new place in town, that does not want to be promoted for free. I do not know what they serve and whether it is good or bad. If some of you have been there - pls share your experience.




След повече от месец без публикация, бях намислила, че е добра идея да стартирам една страница, наречена Места, за уличната храна в България. Исках да говоря за новите места, които отварят непрекъснато и да споделя с вас мислите си.
И когато снощи дъщеря ми ми каза че има ново място на Шишман, наречено Farmer's, реших да отида и да го пробвам.
Отправих се към града, паркирах на синята зона и тръгнах към мястото. Влязох, казах "здрасти" на екипа и им дадох визитката си, като обясних коя съм и какво искам. Обясних на мениджъра им, че искам да направя няколко снимки и да напиша малка статия за тяхното място в блога си, защото харесвам концепцията им. Представете си колко озадачена бях, когато той ми каза "Не". Тоест, не можех да направя снимки без съгласието на собственика им. Казах му, че е малко вероятно да се върна повторно специално за да снимам там, но това не промени ситуацията.
Така че излязох навън и приключих с външна снимка на мястото и това е всичко, което получавате днес. Ново място в града, което не иска да получи безплатна реклама. Не зная какво сервират, и дали е добре или зле. Ако някой от вас е бил - моля, споделете опита си.