събота, 23 август 2014 г.

Sea food for late summer ♋︎ Морска храна за късното лято

Tomorrow I'm heading to the sea, again :) Well, just for second time this year, not more! Oh, Sea, how I love thee! 
But, not being able to spend there as much time as I wish, in the meantime I am trying to bring the sea to me trough recipes I cook at home. Now I want to share with you one of them.


Sea bass with fennel, bulgur and pinoli 

1 large fennel bulb, halved and finely sliced
2 tbsp extra virgin olive oil, plus extra for drizzling
2 limes, 1 cut into triangles, other juiced
150g couscous
2 large sea bass fishes
small pack dill, finely chopped
some thyme sprigs
some basil leaves
2 tbsp pine nuts
250g baby plum tomatoes, halved
handful black calamata olives, left whole 
2 tbsp capers


1. Heat oven to 200C. Put the fennel in a large pan and toss with 2 tbsp oil, 1 tbsp lemon juice and plenty of seasoning. Sautee for 10 mins until almost tender and starting to caramelise. Meanwhile, put the couscous in a medium bowl, pour over some hot water or stock, if you wish and cover.

2. After 10 mins soaking, fluff up the couscous with a fork and season to taste. Add the olives, tomatoes, capers, lemons and herbs to the pan. Add the fluffed couscous and stir.  Rinse the fish with cold water inside and out, then pat dry. Slash deeply on both sides and season with salt and pepper.  Stuff the cavity of each fish, whit the vegetable mix and put the leftover in a roasting tin. 

3. Put the fish on top, insert a piece of lemon into each cut. Scatter with pine nuts, and bake for 25-30 min, depending on the size of the fish. Serve from the tin, with lemon wedges for squeezing over. 





Утре отново пътувам към морето! Е, само за втори път тази година. Ох, така го обичам това море! Но когато не мога да прекарвам там толкова време, колкото искам, се опитвам да го доведа при себе си като приготвям морска храна. Сега искам да ви покажа една от тези рецепти.

Лаврак с фенел, кускус и кедрови ядки  

1 голяма глава фенел, разполовена и тънко нарязана 
2 с.л. зехтин плюс още за поръсване 
2 лайма, единият нарязан на тънки триъгълници, сокът от другия
150 г кускус 
2 големи лаврака
малка връзка копър, ситно нарязан 
няколко клонки мащерка 
няколко листа босилек 
2 ч.л. кедрови ядки
250 г чери домати, разполовени 
шепа маслини каламата, цели 
2 с.л. каперси 


1. Загрейте фурната до 200С. Сложете фенела в голям тиган и го разбъркайте с 2 с.л. зехтин, малко сол и пипер. Сотирайте за около 10 мин, докато почти напълно омекне и започне леко да се карамелизира. В това време сложете кускуса в купа и го залейте с гореща вода или бульон, ако предпочитате, и покрийте съда.  

2. След десетина мин разрохкайте кускуса с вилица. Добавете в съда с фенела доматите, маслините, каперсите, нарязаните лимони и зелените подправки. Добавете и кускуса и объркайте. Направете дълбоки разрези от двете страни на рибата и я поръсете със сол и лимонов сок. Напълнете колкото можете в кухините на рибите от зеленчуковия микс, а останалото сложете в тава. 

3. Сложете рибата върху зеленчуците, пъхнете по едно резенче лимон във всеки прорез и  поръсете с кедровите ядки. Печете 25-30 мин, в зависимост от размера на рибата. Сервирайте направо с целия съд, с още лимонови резени за изтискване. 

понеделник, 4 август 2014 г.

Making plenty of cake pops ✣ Да направим много кейк попс


Обикновено някакси минавам около модерните кухненски трендове, без много да се напъвам, просто така се случва. Правя клафути години, след като всички са го направили. Престрашавам се да опитам къпкейкс с маслен крем след като вече никой не ги приготвя. Кронъти изобщо не мисля да пробвам. Не мисля да пробвам и облачни яйца, макар още да не е ясно ще станат ли модерни и у нас :). Така беше и с кейк-попса, като всяка жена с дете над първите десет, къде ти ще седна да приготвям кейк попс.
Обаче така стана, че покрай един работен ангажимент, не само че ги приготвих, ами станах кралицата на кейк-попса! Да не ви звучи нескромно, просто е много лесно, а и много забавно. Сега ще ви покажа как:

Ако сте ужасно себеотдадени и нямате с какво друго да си запълните времето, можете да започнете от предния ден и да приготвите собствен пандишпанов блат, в който да вложите всичките си сладкарски фантазии и умения, любов там, каквото му слагате обикновено. Важно е да престои поне един ден, за да можете да го натрошите на качествени, дребни трохи. Така че продукти за блата - каквито сметнете за нужни.
На мен ми беше важно да докарам формата и външния вид, а и нямах два дни, така че заложих на купени блатове (много здравомислещо), едни такива квадратни, тънки.



В крайна сметка ви трябва: 
400 г блат за торта
200 г заквасена сметана (моята по случайност беше с 30% масленост, ужасна рядкост, на Хармоника, не съм я намирала втори път. Мисля, че с тази част може да се импровизира, като например се използва масло и да речем сладко в равни пропорции, важното е сместта да не стане твърде влажна)
200 г бял шоколад
200 г черен шоколад
Шоколадът е много, и остава, но няма как в по-малко да потопите топчетата, така че, това е положението. 
Дървени шишчета, по-добре от дългите (умна идея е предварително да ги нарежете на различни дължини, или каквито ви трябват, предварително)
Парче дебел стиропор, в което да бодете готовите кейк попс
Цветни украси или пък без :)
Място във фризера и хладилника, където да съберете една доста голяма табла
2 малки метални купички като за крем карамел
 

1. Натрошете блатовете за торта на ситни трохи. Най-лесно става в кухненски робот, но и с пръсти става, мислете за процеса като за терапия. Сложете ги в купа и добавете сметаната или там каквото сте решили да използвате. С ръце объркайте сместа, най-лесно се контролира степента на влажност. Когато всички трохи са влажни, и заприличат на стегнато тесто - готови сте.

2. Разделете сместа на груби топки. За прецизен резултат вземайте от сместа с мерителна лъжичка, аз дори претеглих парченцата, защото ми трябваха еднакви. Моите са с тегло 15 г. Сложете ги върху табла, застлана с хартия за печене и с ръце оформете топчетата. Колкото по-гладки и кръгли, толкова по-представителен резултат.
Сложете ги в хладилника, за да стегнат, докато разтопите шоколада.





3. Начупете или нарежете шоколадите на ситно. Сложете ги в съд на водна баня (поотделно, разбира се) и ги затоплете докато се разтопят. Пресипете всеки в малка метална формичка (важно е да е метална, защото шоколадът изстива, докато работите, и се сгъстява. Трябва да можете да го подгрявате по време на работа. Най-лесно е като сложите металната купичка на много слаб котлон за минута, и разбъркате с дървено шишче).


4. Сега извадете табличката с топчетата от хладилника. Вземете шишчета, потопяйте всяко откъм острата страна в разтопения шоколад (в моя случай всичките ги направих с белия) и забийте по едно шишче във всяко топче. Приберете табличката във фризера, поне за 10 мин. Тази стъпка ви подсигурява, че дори и тежки, топчетата няма да се свличат по шишчето. А охлаждането им гарантира по-бързото изстиване на шоколадовата глазура.
Подгответе стиропореното блокче. Най-добре го завийте във фолио, за да не стане цялата ви кухня в бели топчета.

5. Сега вижте шоколадите си - ако са изстинали и сгъстени, затоплете ги леко, разбъркайте. Извадете част от топчетата, подгответе си захарните украси - имайте предвид, че шоколадът застива много бързо, трябва да ги правите едно по едно, ако искате да имат залепени красоти. Потапяйте по едно топче в чашката с шоколад, цялото. Извадете и леко изтръскайте излишното. След няколко опита ще добиете представа как най-лесно се прави. Поръсете готовото топче с каквото там имате и го забодете в стиропорения блок.



6. Повтаряйте и редувайте, докато ви свършат топчетата или шишчетата, или търпението :)
Ако не сте достатъчно полудели, можете да вържете панделка на всяко топче, гарантирано ще изпотрепете женската публика на възраст около 6-8 години. Ами това е, енджой, и не ги оставяйте като мен без надзор, защото ги изяде кучето.