Happy Easter! (to all Orthodox humanity)


Long time without posting again. I need all the world tranquility to cook, style, shoot and post new recipes. If there’s not such thing – there are no posts, you know. Today I am cheating a bit – I have the pics and recipe ready from an assignment which was waiting to be shown, and I stole 20 mins to wrap it up.
So it’s Easter again, and this year (as usual) the Orthodox is a week later then the Catolic one. In our tradition Easter means colored eggs, roasted lamb, green salad and Kozunak. This is a sweet bread, similar to babka or baba or colomba, made with eggs, milk, butter, sugar and candied fruits or chocolate. Every family has its own recipe and every year along the whole country there’s one trouble: will the kozunaks prove?



And here is the recipe:

Kozunak wreath 

600 g flour
pinch of salt
3 large eggs
100 ml milk
125 g butter, melted
125 g caster sugar 
20 g fresh yeast (or 7 g dry)
lemon zest
vanilla extract 

For the filling
20 g cocoa
40 g sugar 
50 g sultanas, soaked in rum for 30 min
50 g walnuts ore almonds, coarsely chopped
1 egg yolk, loosened with a fork
1-2 tbsp crystal sugar

1. Sift the flour in a bowl, add salt, vanilla and lemon zest. If using fresh yeast, dilute it in a glass with part of the milk and 1 tbsp sugar. If using dry yeast, just add it to the flour. Beat the eggs and sugar in separate bowl. When the fresh yeast is ready, add it to the flour and start kneading by adding the egg mixture and rest of the milk. Knead until all the liquids are absorbed. Put the dough on the working surface and knead for 10 min. Start adding the melted butter with your hands. Knead until all the butter is absorbed and your dough is smooth and elastic. Place the dough in a slightly oiled bowl, cover with damp cloth and leave in a warm place until doubled in size – this will take about 2 hours, depending on room temperature. 

2. Once doubled in size, knead the dough again for 2-3 min to knock out the air bubbles, and roll to a big rectangle. Mix cocoa and sugar and spread all over. Spread the nuts and drained sultanas and roll on a long roll. Make a circle and place on a baking form lined with parchment. Make vertical cuts into the roll without cutting all the way to the center and tilt the cut pieces on one side. Put a buttered glass in the center and leave the kozunak to prove again for 35-45 min. 

3. Heat the oven to 200°С. Gently glaze the top of the Kozunak with the egg yolk and sprinkle with sugar. Bake for 10-15 min and turn the oven down to 180°С and bake for another 30-40 min. If browning to quick, cover with foil.




Честит Великден!
Дълго време без нов пост. Необходимо ми е цялото спокойствие на света за да готвя, подреждам, снимам и поствам нови рецепти. Ако няма такова нещо – няма нови постове, нали знаете. Днес послъгвам малко – имам снимките и рецептата от предишна задача, и откраднах 20 мин да събера всичко заедно.



Козуначен венец

600 г брашно
щипка сол
3 големи яйца
100 мл мляко
125 г масло, разтопенo
125 г захар
20 г прясна мая (7 г суха)
настъргана лимонова кора, ванилия
ЗА ПЪЛНЕЖА
20 г какао
40 г захар
50 г стафиди, накиснати в ром
50 г орехи или бадеми, едро нарязани
1 жълтък, за намазване


1. Пресейте брашното и го сложете в купа, добавете солта, ванилията и лимоновата кора. Ако ползвате прясна мая, я натрошете в чаша и я разтворете в част от топлото мляко и 1 с.л. захар. Ако ползвате суха, направо я добавете към брашното. Разбийте яйцата със захарта, и щом маята  шупне, я добавете към брашното, заедно с разбитите яйца и останалото мляко. Разбъркайте и замесете тестото. Прехвърлете върху плот, леко поръсен с брашно, и започнете да месите тестото, като добавяте по малко от разтопеното масло. Месете, докато тестото поеме цялото масло и стане меко и еластично. Покрийте с кърпа и оставете да втаса, докато удвои обема си.


2. Премесете леко втасалото тесто, колкото да изкарате въздуха, и го разточете на дълъг правоъгълник. Смесете какаото и захарта и ги разпределете по цялата повърхност на тестото. Поръсете с ядките и отцедените стафиди и завийте на дълго руло. Завийте на кръг и поставете в кръгла тава за печене, застлана с хартия. Направете вертикални прорези във външната част на тестото и леко наклонете резените един върху друг. В средата поставете чаша, намазана с масло. Оставете да втаса, докато удвои обема си.

3. Загрейте фурната до 200°С. Намажете с разбит жълтък втасалия козунак и го поръсете с едра кристална захар. Печете около 10-15 мин и намалете фурната до 180°С. Печете още около 30-40 мин, ако започне да потъмнява, покрийте с фолио.




Коментари

  1. Радвам се да видя нещо ново :)
    Весели празници, Люси!
    Рулото е чудесно!

    ОтговорИзтриване
  2. Красиво е!
    Весели и прекрасни празници! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Може и да си подслъгала, но си го направила красиво!

    ОтговорИзтриване
  4. Hello, I accidentally landed on you blog. I'd like to congratulate you for the wonderful photography of delicious dishes. I decided to follow you.
    Sincerely,
    Emmy

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации